PAS îndeamnă cetățenii să iasă la protest luni, în faţa Curţii Constituţionale

PAS îndeamnă cetățenii să iasă la protest luni, în faţa Curţii Constituţionale

Partidul Acţiune şi Solidaritate îndeamnă populaţia să iasă la protest în faţa Curţii Constituţionale. Cel puțin, asta arată o postare de pe pagina de Facebook a partidului.

„Oameni buni, trăim momente foarte încordate și importante pentru țara noastră. Nu sunt cuvinte mari, este un adevăr. Este o situație în care toți noi, politicieni, oameni simpli, oameni buni ai acestei țări trebuie să ieșim în apărarea Constituției. Trebuie să apărăm această instituție, Curtea Constituțională, asupra căreia indivizi ca Dodon, Șor, Plahotniuc, au încercat o operațiune de uzurpare a puterii”, se menționează în postarea publică.

Astfel, oamenii sunt îndemnați de către PAS să se prezinte luni, 26 aprilie, începând cu ora 8:00, la Curtea Constituțională.

Publicitate

„Noi avem nevoie de toți voi, oamenii buni, să veniți luni în fața Curții, pentru a apăra Constituția și ordinea constituțională, pentru a nu le permite acestor hoți să ne fure viitorul. Ei se tem de oameni, de cetățenii acestei țări. [...] Noi vom fi aici, vom sta aici cât este nevoie pentru a ne apăra Constituția. Vă așteptăm”, au menționat reprezentanții PAS.

Amintim că și pe 23 aprilie, La îndemnul PAS, în fața Curții Constituționale s-au adunat deputați și reprezentanți ai societății civile pentru a-și manifestă dezacordul în privința deciziilor aprobate de Parlament la 23 aprilie.

Hotărârea Parlamentului din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecătoare la Înalta Curte a fost anulată în ședința plenară din 23 aprilie. Inițiativa a venit din partea PSRM. Autorii invocă necorespunerea magistratei la capitolul competențe și încălcări în desfășurarea concursului.

La scurt timp, deputații au găsit nou magistrat la Curtea Constituțională. Majoritatea PSRM și P. Șor a votat pentru numirea în funcție a fostului procuror Boris Lupașcu, pentru un mandat de șase ani. Hotărârea a fost aprobată cu 56 de voturi a deputaților.

La aceeași ședință a Parlamentului din 23 aprilie, declarația PSRM privind uzurpare puterii în stat de CC și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament, din fracțiunile PSRM și Partidul Șor.

PAS a contestat deciziile, calificându-le drept ilegale. Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat hotărârile Parlamentului care vizează numirea unui magistrat nou la CC și revocarea Domnicăi Manole. Într-un comunicat de presă, instituția a anunțat că decizia a fost luată de președinta ad interim a Înaltei Curți, Liuba Șova, care a admis astfel cererea deputatului PAS Sergiu Litvinenco.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal