
Consiliera Maiei Sandu pentru probleme de educație spune că sistemul este pregătit pentru examenele de Bacalaureat
Sistemul educațional din Republica Moldova este pregătit pentru desfășurarea examenelor de Bacalaureat. Declarația a fost făcută de consiliera Maiei Sandu pentru probleme de educație, Liliana Nicolaescu Onofrei, în cadrul unui interviu pentru Europalibera.org. Funcționara a precizat că reprezetanții Ministerului Educației ar trebui să depună toată eforturile pentru ca examenele de BAC să fie organizate.
・
„Noi avem Centre de Bacalaureat, care sunt bine dotate și este bine să ne dăm seama că în cazul examenelor aceste centre acomodează sau primesc mult mai puțini copii, pot primi mai puțini copii decât cei care acum sunt în programul de instruire. Și în majoritatea raioanelor noastre clasele terminale au fost chiar în regim de prezență la ore de zi cu zi”, a declarat Liliana Nicolaescu Onofrei.
Consiliera președintei pentru probleme de educație a adăugat că nici probleme de natură tehnică nu sunt un impediment în calea organizării examenelor:
„Avem Centrele de Bacalaureat, ele se pot suplimenta, deci pot fi făcute încă câteva ca numărul de copii în centre să fie mai mic. De asemenea, pot fi făcute două Centre de evaluare în Chișinău, care să lucreze concomitent. Eu am toată siguranța că se va proceda cu analiză și, din punctul meu de vedere, nu este suficient ca să discute comisia acum doar cu ministerul, dar trebuie să discute și cu colegii de la direcțiile de învățământ din teritoriu și să vadă exact care este situația”.
Liliana Nicolaescu Onofrei a subliniat că examenele de BAC reprezintă o oportunitate pentru elevii care își doresc să-și continuie studiile în afara țării.
AGORA precizează că mai mulți absolvenți de liceu au cerut anularea examenelor de bacalaureat din acest an. În mediul online a fost lansată o petiție care, până la acest moment, a fost semnată de aproape 8.600 de persoane.
În același timp, majoritatea părinților consideră greșită decizia de anulare a examenelor din cauza pandemiei. Potrivit unui studiu publicat de Institutul de Politici Publice, 62,2% din numărul total de părinți chestionați consideră că anularea evaluărilor nu a fost o decizie corectă și că rezultatele acesteia se vor traduce prin micșorarea calității actului educațional.
Reamintim că, examenele de bacalaureat de anul trecut, au fost anulate. Pentru asta au votat majoritatea deputaților din Parlament, după prezentarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Astfel, diplomele absolvenților au fost eliberate în baza mediei de note acumulate în ultimii trei ani de liceu. Pe perioada rundei de întrebări-răspunsuri, ministrul Șarov a dat asigurări că diplomele elevilor vor fi recunoscute în procesul de admitere la studii peste hotare.