
Igor Dodon vine cu cinci propuneri pentru redresarea situației de pe scena politică din Moldova
Inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială, stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură precum și adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri. Sunt trei din cele cinci propuneri ale liderului PSRM, Igor Dodon, care ar urma să ducă la soluționarea crizei de pe scena politică din Moldova.
・
De asemenea, socialistul sugerează elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor dar și crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.
Dodon consideră că, în prezent, țara trece printr-o criză politică dublă: compromiterea repetată a credibilității Curții Constituționale și lipsa unui dialog între două instituții ale statului – Parlamentul și Președinția.
„Startul crizei politice a venit imediat după alegerile prezidențiale, când partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. Ca urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă. Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale, ceea ce a dus la încălcarea prevederilor constituționale și a recomandărilor anterioare ale Consiliul Europei și ale Comisiei de la Venezia privind înaintarea candidaturii unui premier desemnat de majoritatea parlamentara”, a scris liderul PSRM pe pagina sa de Facebook.
Socialistul spune că acest șir de crize politice trebuie oprit cât mai rapid, până situația nu a ieșit de sub control:
„În calitate de lider al Partidului Socialiștilor, care deține cele mai multe mandate in Parlament, vin cu un apel către presedintele țării sa stopăm imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițiem de urgență consultări pentru depășirea acestei crize. Mai este timp și loc pentru dialog. Azi clasa politică are nevoie de un dialog responsabil. Iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm, să își asume toate consecințele”.
AGORA precizează că zeci de oameni s-au adunat în fața Curții Constituționale pentru a-și manifesta nemulțumirea față de ultimele decizii ale Parlamentului. Președinta Maia Sandu nu excludea, vineri, că ar putea avea loc proteste, în condițiile în care Parlamentul a decis revocarea hotărârii privind numirea în funcție a magistratei Curții Constituționale Domnica Manole.
Șefa statului spunea că aceste acțiuni au drept scop tergiversarea organizării alegerilor anticipate.
Hotărârea Parlamentului din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecătoare la Înalta Curte a fost anulată în cadrul ședinței plenare din 23 aprilie. Inițiativa a venit din partea PSRM. Ulterior, deputații au numit un nou judecător.