71 sau 142 de mii? Câte doze de vaccin Sputnik V au ajuns, totuși, în Republica Moldova

71 sau 142 de mii? Câte doze de vaccin Sputnik V au ajuns, totuși, în Republica Moldova

Vineri seara, 23 aprilie, aflat la Moscova, liderul PSRM, Igor Dodon spunea că R. Moldova urmează să primească peste 140 de mii de doze de vaccinuri Sputnik V. Sâmbătă, acestea au ajuns cu o rută avia specială, pusă la dispoziție de autoritățile rusești. Însă luni, 26 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost primite doar 71 de mii de doze de vaccin. Totuși, care e numărul real și de ce a apărut această confuzie? 

Cronologia declarațiilor 

Publicitate

Vineri, 23 aprilie, aflat la Moscova, Igor Dodon a anunțat că aduce serul Sputnik V în Moldova, cu o rută avia specială, pusă la dispoziție de autoritățile rusești. Dodon a vorbit despre un lot de peste 140 de mii de vaccinuri. 

„Mâine dimineața, la ora 9, eu voi decola împreună cu un grup de deputați ai Dumei ruse cu un avion special și vom aduce peste 140 de mii de vaccine din cele 180 de mii donate. Săptămâna viitoare, marți-miercuri va veni și lotul de peste 250 de mii de vaccine chinezești, tot la Chișinău. Apropo, vreau să le mulțumesc partenerilor ruși care au pus la dispoziție, din contul lor, această rută avia, această ruta specială care va ajunge la Chișinău”, se declarat Dodon. 

Despre lotul de 142 de mii de vaccinuri au anunțat atât reprezentanții Parlamentului într-un comunicat de presă, cât și cei de la Guvernul R. Moldova. 

„Cele 142 de mii de doze de vaccin anticoronavirus au fost aduse pe calea aerului, cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Rusiei. Este primul lot de vaccin oferit gratuit țării noastre de către Federația Rusă, urmând să fie livrate  alte 40 de mii de doze”, se arată în comunicat.

...

Sămbătă 24 aprilie, Dodon a anunțat pe pagina de Facebook că „pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o aeronavă din Rusia cu un lot de ajutor umanitar pentru poporul Moldovei – 142 mii de doze de vaccin Sputnik-V”.

...

Aceeași informație a fost anunțată și de deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Victor Seliverstov care a precizat că au fost livrate 71 de mii de doze duble de vaccin. Ceea ce ar însemna că în R. Moldova ar fi ajuns, în total, 142 de mii de doze de vaccin.

„Noi am adus 40 de mii de doze duble pentru R. Moldova și 31 de mii pentru regiunea transnistriană”, a spus Seliverstov.

Tot sâmbătă, și președinta Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi vorba despre 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Aceasta a mai precizat că astfel „procesul de vaccinare ar putea fi accelerat, iar categoriile de persoane eligibile pentru imunizare ar putea fi extinse”.

...

Precizările Ministerului Sănătății 

Abia peste două zile, Ministerul Sănătății vine cu precizări la acest subiect. Contactată pentru detalii, purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Cristina Stratulat ne spune că, de fapt, ar fi vorba doar de 71 de mii de doze de vaccin, făcând referire la seruri pentru o sigură injectare.

„71.000 de doze recepționate sunt pentru prima doză. A doua doză urmează să fie livrată în luna mai”, a spus Cristina Stratulat.

Precizăm că, în ultimele două luni, Igor Dodon a făcut cel puțin cinci declarații în care a spus că serurile de imunizare iată-iată ajung la Chișinău. De la promisiunile de „cel târziu săptămâna viitoare“, făcute la începutul lunii martie, am ajuns cu  „în zilele următoare“ deja pe final de aprilie. Vezi AICI promisiunile liderului PSRM făcute în ultimele două luni.

Menționăm că la 1 aprilie, Igor Dodon, anunța că Federația Rusă este dispusă să doneze Republicii Moldova un lot de 180.000 de doze de vaccin Sputnik-V drept ajutor umanitar, inclusiv 60.000 de doze pentru regiunea transnistreană. 

Tot Dodon a menționat că a informat partenerii ruși cu privire la disponibilitatea părții moldovenești de a cumpăra de urgență cel puțin 500 de mii de doze de vaccin Sputnik-V în cadrul procedurii de achiziții publice lansată de Guvernul Republicii Moldova.

Menționăm că, pe 26 februarie 2021, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat condiționat vaccinul Sputnik V, dar și alte două preparate anti-COVID care au fost autorizate la nivelul UE - Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.

Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V a mai fost autorizat în 37 de țări, pe lângă Republica Moldova. Dintre acestea, doar Ungaria este stat membru al Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal