Proprietarii de restaurante cheamă autoritățile la discuții, în caz contrar - amenință cu proteste

Proprietarii de restaurante cheamă autoritățile la discuții, în caz contrar - amenință cu proteste

Restauratorii din capitală cheamă autoritățile statului la discuții până miercuri, iar în cazul în care apelul lor nu va fi auzit, amenință cu proteste. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții sectorului HoReCa au declarat că în ultimul an, acest sector al economiei a fost neglijat de stat, iar cele mai multe dintre afaceri s-au dus de râpă sau sunt în „moarte clinică”. Ei spun că au  trimis o scrisoare deschisă către președintele țării, premier, primarul general și președintele Parlamentului.

„Până miercuri seara să fie format un grup pentru a dialoga cu noi, cei din HoReCa, pentru a soluționa această problemă veche care a demolat mai multe afaceri, lucruri clădite cu osteneală o viață întreagă. Dacă autoritățile nu vor răspunde la acest apel, ne rezervăm dreptul de a ieși joi la un protest pașnic pentru a ne cere dreptul de a fi repuși în circuitul economic în care deja sunt puși unii dintre colegii noștri”, a declarat Călin Vieru.

Președinta asociației patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM” (MĂR), a precizat că propunerile care vizau ajutorul pentru oamenii din domeniu și ajustarea restricțiilor s-au încununat cu refuzuri:

Publicitate

„Au fost impuse mai multe restricții și nicio subvenționare pentru aceste restricții. Pe parcursul anului 2020 sectorul HoReCa a fost primul lovit și cel mai neajutorat. Situația continuă și în 2021. Atunci când vorbim despre HoReCa nu vorbim doar despre afaceri. Acest sector este despre oameni. Este vorba de 50.000 de familii lăsate fără surse de venit. Deciziile unilaterale sunt în continuare în detrimentul acestor oameni. Vara trecută a fost reluată activitatea în proporție de 50%, limitări care au avut consecințe pierderi financiare care se răsfrâng asupra oamenilor implicați. Restricțiile au continuat prin reducerea programului de lucru în toamnă până la ora 22:00, iar acum până la ora 20:00. Pierderile afacerilor sunt în proporție de 80%”.

AGORA precizează că Parlamentul a votat vineri, 23 aprilie, în două lecturi, un proiect de lege care prevede ca pe perioada stării de urgență, întreprinderile din sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor achita taxa pe valoare adăugată de 6%, adică de două ori mai mică decât în perioadele obișnuite.

Documentul prevede reducerea până la 6% a cotei TVA pentru produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei în perioada stării de urgentă și stării de urgență în sănătate publică.

Anterior, oamenii de afaceri din sectorul HoReCa se plângeau pe membrii CSE pentru că nu le-ar băga în seamă propunerile, având în vedere că au permis, totuși, redeschiderea teatrelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal