Confuzia referitoare la numărul dozelor de vaccin din lotul donat de Federația Rusă s-a întâmplat din cauză că serul Sputnik-V are componente diferite pentru fiecare dintre cele două doze, a explicat medicul-epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban. Contactat de AGORA, specialistul a menționat că din din cele 71 de mii de doze de vaccin Sputnik-V din lotul donat de Federația Rusă, 40 de mii de doze au fost repartizate la depozitul ANSP, iar celelalte 31 de mii au fost livrate în stânga Nistrului.
„S-a produs o confuzie deoarece dozele care au ajuns sunt componentele nr. 1, adică prima doză. Cea de-a doua este diferită de prima, iar alte 71 de mii se așteaptă a veni în mai, care vor completa primele dozele”, a explicat Alexei Ceban.
Citește și: 71 sau 142 de mii? Câte doze de vaccin Sputnik V au ajuns, totuși, în Republica Moldova
Deocamdată, dozele de vaccin nu au fost distribuite instituțiilor medicale, întrucât nu există confirmarea de la partea rusă când exact va veni cea de-a doua doză. Însă, specialistul precizează că data când vor ajunge celelalte doze urmează să fie confirmată în zilele următoare.
„Vaccinurile se vor utiliza în urma deciziei Grupului Național de Coordonare pentru a avea siguranța pentru doza Nr2. Vaccinarea ar putea începe în timpul apropriat, în decursul a câtorva zile, când o să fie confirmarea datei de livrare, iar tot atunci se vor pronunța probabil și grupul Național de Coordonare”, a precizat Alexei Ceban.
Amintim că, vineri seara, 23 aprilie, aflat la Moscova, liderul PSRM, Igor Dodon spunea că R. Moldova urmează să primească peste 140 de mii de doze de vaccinuri Sputnik V. Sâmbătă, 24 aprilie, acestea au ajuns cu o rută avia specială, pusă la dispoziție de autoritățile rusești. Însă luni, 26 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost primite doar 71 de mii de doze de vaccin.
Precizăm că, în ultimele două luni, Igor Dodon a făcut cel puțin cinci declarații în care a spus că serurile de imunizare iată-iată ajung la Chișinău. De la promisiunile de „cel târziu săptămâna viitoare“, făcute la începutul lunii martie, am ajuns cu „în zilele următoare“ deja pe final de aprilie. Vezi AICI promisiunile liderului PSRM făcute în ultimele două luni.
La 1 aprilie, Igor Dodon, anunța că Federația Rusă este dispusă să doneze Republicii Moldova un lot de 180.000 de doze de vaccin Sputnik-V drept ajutor umanitar, inclusiv 60.000 de doze pentru regiunea transnistreană.
Tot Dodon a menționat că a informat partenerii ruși cu privire la disponibilitatea părții moldovenești de a cumpăra de urgență cel puțin 500 de mii de doze de vaccin Sputnik-V în cadrul procedurii de achiziții publice lansată de Guvernul Republicii Moldova.
Amintim că, pe 26 februarie 2021, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat condiționat vaccinul Sputnik V, dar și alte două preparate anti-COVID care au fost autorizate la nivelul UE - Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.
Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V a mai fost autorizat în 37 de țări, pe lângă Republica Moldova. Dintre acestea, doar Ungaria este stat membru al Uniunii Europene.
AGORA amintește că în Republica Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie, care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate.
În prezent imunizarea se desfășoară în cea de-a doua etapă. Ministerul Sănătății a anunțat că în prezent sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu maladii cronice care fac parte din grupul de risc sporit. Totodată, menționăm că în cea de-a doua etapă au fost incluși și angajații din domeniul mass-media.