Până și trenurile au devenit spitale. Mărturiile unei moldovence stabilite în India, țara cu cea mai mare rată zilnică de infectare (FOTO)

Până și trenurile au devenit spitale. Mărturiile unei moldovence stabilite în India, țara cu cea mai mare rată zilnică de infectare (FOTO)

Zilnic, India înregistrează peste 300 de mii de îmbolnăviri, ajungând la cel mai mare nivel de infectare înregistrat în vreo țară timp de 24 de ore. Presa străină scrie că au loc incinerări în masă, iar sistemul medical nu mai rezistă presiunii. Ne-o confirmă și Diana Moraru, o moldoveancă stabilită de 14 ani în Mumbai, care este al doilea cel mai populat oraș din India. 

Se simte o panică, magazine închise, rânduri enorme la laboratoare, clădiri întregi închise și izolate.

Autor:

Publicitate

„Mumbai, și în general India, a trecut de primul val destul de bine, având în vedere densitatea și numărul de oameni. La începutul lui martie 2021, se tot auzea ca numărul de cazuri crește, și crește destul de rapid, dar oamenii se bazau pe experiența din primul val și nu prea au luat în serios noile infectări. În plus, oamenii erau deja obosiți și chiar în depresie. Pe 30 martie, s-au declarat 4.758 de cazuri pe zi în Mumbai, ceea ce nu e atât de mult pentru un oraș cu o populație de 20 de milioane. Pe 4 aprilie, se raportau 11.163 de cazuri pe zi. Și de atunci se simte o panică, magazine închise, rânduri enorme la laboratoare, clădiri întregi închise și izolate. Magazinele alimentare sunt deschise de la 7 pana la 11 dimineața, iar de la 7 seara nu ai voie sa ieși în stradă. Sâmbăta și duminica totul este închis. Poliția te supraveghează la orice colț”, povestește Diana Moraru. 

Spitale pline și incinerări masive

Cea mai gravă epidemie de coronavirus din lume a făcut ca spitalele indiene să se lupte cu lipsa de paturi și oxigen medical. Rata infecțiilor crește în cel mai rapid ritm din lume, pe 27 aprilie fiind înregistrate 362.902 de îmbolnăviri.

Foarte multe hoteluri transformă camerele și le dau pentru uz medical sau cu scop de izolare a persoanelor bolnave. Chiar și trenurile care au cușetă de dormit, s-au transformat în spitale.

Autor:

„Medicii nu mai fac față. În fiecare zi, găsești un post pe social media, cu un doctor în lacrimi povestind și implorând oamenii să stea acasă și să poarte masca oriunde ar ieși. Medicamente sunt, dar asistența medicală nu reușește să aibă grijă de toți pacienții, rata admisiei în spitale a crescut cu 300%. Nu sunt paturi, este criză de oxigen. Se anunță multiple versiuni de mutant al virusului (dublu, triplu) care devine foarte agresiv la orice varianta de mutație. Oamenii mor mult mai repede și, ceea ce este mai șocant, e că tinerii au fost și sunt afectați. Ceea ce este natural, având în vedere că doar populația de la 45 de ani în sus are voie sa se vaccineze. În plus, persoanele mai tinere de 45 de ani, reprezintă forța de muncă și așa se explică infectarea”, spune Diana Moraru. 

...

Pe 27 aprilie, în India au fost înregistrate 3.285 de decese provocate de COVID-19. Conform modelelor de predicție ale Institutului pentru Evaluare Metrică a Sănătății, Universitatea din Washington, numărul de decese ar putea atinge un vârf de peste 13.000 pe zi, de patru ori mai mult decât numărul actual de decese zilnice.

„Practic orice familie a avut de suferit și n-am auzit de o persoană care să nu fi pierdut pe cineva din familie, părinți, frați, verișori. Nu sunt destule locuri in spitale. Foarte multe hoteluri transformă camerele și le dau pentru uz medical sau cu scop de izolare a persoanelor bolnave. Chiar și trenurile care au cușetă de dormit, s-au transformat în spitale”, povestește Diana Moraru.

...

Potrivit presei internaționale, în fața crematoriilor din orașele mari, ambulanțele așteaptă la coadă pentru a incinera morții. Aglomerația fără precedent a forțat crematoriile să renunțe la ceremoniile individuale.

„Incinerarea nu este ceva nou. Este metoda tradițională a hindușilor de a-și lua rămas bun de la persoana decedată. Șocant este numărul de persoane care sunt arse în același timp. Vă imaginați fumul!”, povestește tânăra.

Restricții dure în toată țara

Guvernul și administrația locală au impus restricții, închizând totul cu excepția serviciilor esențiale.

Practic, nu mai avem nici un privilegiu. Suntem închiși în case. Nu ai voie să ieși fără mască nici măcar până la colțul străzii. Toate birourile private sunt închise (lucrul exclusiv de acasă). Saloanele, sala de forță, bazinele s-au închis primele. Nu se dă voie să organizezi petreceri, nici nunți. Clădiri religioase, temple, moschee, biserici, sunt închise. Sâmbăta și duminica – lockdown. Adică totul este închis, iar transportul nu circulă. Ești amendat chiar și dacă nu porți masca corect, de exemplu nasul nu este acoperit”, afirmă Diana Moraru.

...

Tânăra stabilită în India povestește că mulți oameni au rămas acum fără muncă.

„Din fericire, natura jobului îmi permite să lucrez de acasă fără probleme, în IT. Dar foarte mulți oameni au fost afectați, indiferent de statutul social. Business-urile mici multe s-au închis. Oamenii cu venit zilnic, care lucrează ca servitor-ajutor în casă, au ajuns la nivel de cerșetori. Pe lângă aceasta, mental foarte mulți sunt obosiți, și eu nu sunt o excepție. Ceea ce consideram cândva ca un drept, dreptul de a călători, de a te relaxa la o cafea sau un masaj, dreptul de a petrece (zile de naștere, nunți), a dispărut. Cel mai grav este la nivel psihologic, este imposibil să ai un plan sau speranța de a realiza un gând. Practic trăim de la o zi la alta, așteptând ceva ameliorări … și nu vin”, mai mărturisește tânăra.

Campania de vaccinare, în plină desfășurare

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în India, care are o populație de 1,36 miliarde de oameni, au fost administrate peste 143 de milioane de doze de vaccin. Cu alte cuvinte, 8,69% din populație a fost deja vaccinată. 

„Persoanele de la 45 de ani în sus, cadrele medicale au acces la vaccin. Au fost câteva crize, în care nu se ajungeau doze, dar se rezolva repede. De la 1 mai, populația de la 18 ani în sus va avea acces la vaccin. Sperăm să fie destule doze pentru fiecare. Se discută importul de vaccin din Rusia și SUA”, spune Diana Moraru.

India autentică și revenirea la viața normală 

Tânăra moldoveancă stabilită în India speră ca totul să revină cât mai curând la normal.

...

„India în sine, este o planetă, un colț deosebit și dacă nu ești pregătit emoțional și deschis la minte, n-o să-ți placă niciodată aici. Aici, sărăcia te învață valoarea lucrurilor mici și că, de fapt, fericirea și realizarea de sine nu depinde de averi. Lucrurile simple sunt privite cu atâta admirație și importanță, de exemplu răsăritul soarelui. Un lucru banal, dar adorat în special de hinduși.

...

Diversitatea și acceptarea este incredibilă. Am văzut atâția bogați care nu arată deloc a bogat, cel puțin nu așa cum suntem noi obișnuiți, pentru că nu banul îl face pe om. India are filozofia ei și de mici copiii sunt învățați cu acest stil de viață. Oamenii sunt foarte simpli, ospitalieri, sar în ajutor, vorbesc și zâmbesc. India are problemele ei, fără dubii, dar este un loc magic, unde înveți sa „trăiești” în sensul deplin”, spune Diana Moraru. 

Până în prezent, în India au fost înregistrate 18 milioane de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, iar peste 200 de mii de persoane au murit. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal