
Judecătorul desemnat de Parlament pentru funcția de magistrat la Curtea Constituțională a renunțat la mandat (DOC)
Boris Lupașcu, judecătorul desemnat de Parlament pentru funcția de magistrat la Curtea Constituțională a renunțat la mandat, scrie tv8.md. Potrivit sursei citate, acesta solicită Legislativului să fie anulată hotărârea care a stat la baza desemnării sale în această funcție.
・
Potrivit cererii, rezultatele adoptării la 23.04.2021 de către Parlament a Hotărârii de numire a acestuia în funcția de judecător al Curții Constituționale au bulversat societatea.
„Urmărind scopul instaurării liniștii în societatea la maxim antagonistă prin declarațiile populiste ale unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și beacceptând ca teorie lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție în legătură cu renunțarea benevolă de la mandatul încredințat”, se arată în adresarea lui Lupașcu către Legislativ.
Boris Lupaşco a fost numit în funcţia de procuror al municipiului Chişinău, în octombrie 2002. El l-a succedat pe Petru Bobu, demis în urma unui control de serviciu efectuat de Procuratura Generală, în legătură cu răpirea directorului adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale.
Vineri, 23 aprilie 2021, majoritatea parlamentară cu votul a 56 de deputați, l-a numit pe Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Asta după ce aceeași majoritate a abrogat Hotărârea Parlamentului din 2019 privind numirea Domnicăi Manole în aceeași funcție. De menționat că potrivit Constituției, mandatul judecătorilor Curții Constituționale este inamovibil. La scurt timp, deciziile au fost contestate la CC de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco.