În Săptămâna Mare, gospodinele trec pe foaie lista cu bucate care vor umple masa de Paște. Unul dintre deliciile nelipsite din palmaresul acestei sărbători este, desigur, cozonacul. Totuși, ingredientele atent selecționate și tehnica de pregătire nu garantează întotdeauna un rezultat pe măsura așteptărilor. Brutarii cu experiență știu că un cozonac făcut ca la carte ascunde niște secrete care, odată însușite, îi garantează succesul. Jurnaliștii AGORA au discutat cu brutarii de la Bardar pentru a afla care este calea pentru a obține un cozonac nu doar frumos, ci și delicios.
Mirosul de cozonac parfumează aerul de la Bardar cu câteva săptămâni înainte de Paște. Brutarii recunosc că perioada pascală este mai mult decât o provocare pentru ei, fiind cea mai fierbinte perioadă din an, atât la propriu cât și la figurat.
„Noi comparăm procesul de preparare a cozonacilor cu o nuntă, adică cel mai important eveniment din viață, pentru care trebuie sa ne pregătim minuțios dacă ne dorim să iasă perfect. Totul incepe cu o bună planificare care se face cu 2-3 luni înainte: resurse, ingrediente, forme, cutii etc. După, trebuie să avem grijă să „chemăm oaspeții” - în cazul nostru să dăm sfoară-n țară despre gustoșeniile pe care le pregătim. Nu putem să trece peste fierbințeala de la bucătărie - framântatul și coptul produselor cu respectarea nivelului înalt de calitate”, a declarat administratorul brutăriei, Victor Nistorică.
Rețetele clasice au o magie aparte, iar brutarii profesioniști încearcă pe cât posibil să nu se abată de la ele. Totuși, unele îmbunătățiri se fac, iar rezultatul bucură și ochii, dar mai ales - papilele gustative:
„Singurele îmbunătățiri pe care le facem sunt ingredientele de calitate mai bună și folosirea utilajelor pentru stadardizarea calității. Iar daca ni se face chef de ceva nou, ne apucăm de creat produse noi. Anul acesta am experimentat umpluturi noi, cum ar fi rulada cu vișină și ciocolată sau panettone dupa rețeta italiană”.
Și totuși, cozonacii perfecți ascund niște secrete...
Brutarii spun că un element esențial în procesul de pregătire al cozonacilor ține de supravegherea aluatului în procesul de frământare și dospire, pentru că, fiind un organism viu, aluatul lăsat fără monitorizare ar putea aduce niște surprize, nu dintre cele mai plăcute. De o atenție sporită are nevoie și procesul de coacere, precum și monitorizarea constantă a temperaturii din interiorul produsului. Și pentru că finalul încununează opera, un cozonac ca la carte are nevoie și de un aspect exterior care să reușească să îi seducă pe pofticioși.
„Cele mai importante ingrediente rămân a fi pasiunea și dedicația cu care pregătim aceste delicii, din zori și până seara”, spune Victor Nistorică.
Anterior, v-am relatat povestea Brutăriei de la Bardar în cadrul proiectului Oameni ca tine. Reportajul video poate fi văzut aici.
Vezi și aceste știri

Aromă de pâine caldă și colaci rumeniți la Bardar: Brutăria care reușește să-și extindă capacitatea datorită sprijinului UE (VIDEO)

Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)

Tradiția cozonacilor rumeniți pe vatră, păstrată la Ghindești. Talentul unei gospodine iscusite, imortalizat în imagini savuroase (GALERIE FOTO)

Zilnic scoatem din cuptor, știri, plăcinte, cozonaci... Acum AGORA îți face plinul la GRANIER!

Înainte de vânătoarea de cumpărături pentru masa de Paște, specialiștii ne explică criteriile după care alegem carnea și peștele

Câte 500 de lei cu ocazia Paștelui. Mai multe categorii de persoane social-vulnerabile vor primi ajutoare financiare din partea primăriei
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
