Un lot de vaccin din China, cu 250.000 de doze, a fost recepționat de către autoritățile din Republica Moldova

Un lot de vaccin din China, cu 250.000 de doze, a fost recepționat de către autoritățile din Republica Moldova

Un lot de 250 mii doze de vaccin anticoronavirus și materialelor complementare din China a ajuns la Chișinău. Dozele au fost întâmpinate la aeroport de către președinta Parlamentului și ambasadorul Chinei Zhang Yinghong.

Lotul include 150 de mii de doze de vaccin oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit și 100 de mii de doze procurate din fonduri bugetare ale Republicii Moldova, precum și materiale complementare.

„Vaccinul care a fost livrat din lotul de donație este Sinopharm, vaccinul care a fost procurat este SinoVac”, a declarat vicedirectorul medical al Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov.

La 26 martie, ambasadorul Chinei a declarat că țara sa va oferi un lot de doze de vaccin Republicii Moldova, fără a preciza însă un număr exact sau tipul vaccinului. Ulterior, la 9 aprilie, membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 au anunțat că au decis contractarea directă a 400.000 de doze de vaccin CoronaVac.

La 16 aprilie, premierul interimar al Republicii Moldova Aureliu Ciocoi a anunțat că autoritățile vor procura un lot de 100.000 de doze de vaccin CoronaVac, iar pe 22 aprilie, Parlamentul de la Chișinău menționa că China a confirmat acordarea altor 150 de mii de doze de vaccin, în calitate de ajutor umanitar.

Amintim că sâmbătă, 24 aprilie, în Republica Moldova a ajuns un alt lot de vaccin, cu titlu gratuit, din Federația Rusă.

AGORA precizează că în Republica Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie, care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate.

În prezent imunizarea se desfășoară în cea de-a doua etapă. Ministerul Sănătății a anunțat că în prezent sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu maladii cronice care fac parte din grupul de risc sporit. Totodată, menționăm că în cea de-a doua etapă au fost incluși și angajații din domeniul mass-media.

Vaccinul BBIBP-CorV, denumit și Sinopharm, este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Argentina, Serbia, Ungaria ș.a. De asemenea, acesta este în proces de aprobare de către Organizația Mondială a Sănătății, după ce a trecut toate cele trei etape de evaluare.

Vaccinul a fost testat, în faza III, pe mai mult de 60 de mii de voluntari din 10 țări de pe continente diferite. Conform rezultatelor ultimei faze de testare, efectuată pe un lot de 31 de mii de voluntari din Emiratele Arabe Unite, vaccinul Sinopharm are o eficiență de 100% împotriva formelor medii și severe de COVID-19.

Vaccinul BBIBP-CorV se administrează în două prize, la interval de trei săptămâni, și nu are contraindicații. Se utilizează pentru toată populația, de la vârsta de 18 ani, cu excepția persoanelor care ar putea fi alergice la unul dintre componente – sodium aluminium sulphate, substanțe ce se adaugă în toate vaccinurile pentru a le spori imunogenitatea. În caz de apariție a unor reacții alergice, persoanelor nu li se va administra a doua doză de vaccin.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul CoronaVac, denumit și Sinovac,este aprobat în 17 țări, printre care și Ucraina. Serul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.