Socialiștii cer anularea examenelor de Bacalaureat. Un proiect de lege, înregistrat la Parlament

Socialiștii cer anularea examenelor de Bacalaureat. Un proiect de lege, înregistrat la Parlament

Deputații socialiști au înregistrat un proiect de lege la Parlament privind anularea examenelor de bacalaureat și promovarea lor în baza mediilor obținute de elev în anii de studii liceale. Aceștia spun că sistemul educațional din Republica Moldova nu este pregătit pentru desfășurarea examenelor, întrucât prin intermediul lecțiilor online elevii nu au fost sufient de pregătiți.  

„Elevii recunosc că nu sunt suficient de pregătiți pentru aceste examene, iar cunoștințele pe care l-au acumulat în timpul orelor online nu sunt sufieciente. Mulți elevi nu au avut posibilitatea pentru a se conecta online. Noi credem că în acest sens trebuie să luăm o decizie precum cea din anul trecut, de anulare a examenului Bacalaureat. Acest proiect de lege este pentru a nu răspândi infecța COVID-19 în rândul elevilor”, susține deputata socialistă Mariana Radvan.

Potrivit depurtaților, inițiativa legislativă vizează atât absolvenții liceelor și gimnaziilor, cât și studenții colegiilor și școlilor pofesionale.

Publicitate

„Pentrul anul de studii 2021 sunt înscriși 16.773 candidați, în comparație cu anul 2020 numărul de absolvenți au crescut cu aproximativ cinci mii de persoane, iar ituația epidemiologică din țară este elarmantă.”, a precizat deputatul PSRM Nichita Țurcan. 

De cealată parte, consiliera Maiei Sandu pentru probleme de educație, Liliana Nicolaescu Onofrei a spus recent că sistemul educațional din Republica Moldova este pregătit pentru desfășurarea examenelor de Bacalaureat. Funcționara a precizat că reprezetanții Ministerului Educației ar trebui să depună toată eforturile pentru ca examenele de BAC să fie organizate.

Mai mulți absolvenți de liceu au cerut anularea examenelor de bacalaureat din acest an. În mediul online a fost lansată o petiție care, până la acest moment, a fost semnată de aproape 8.600 de persoane.

În același timp, majoritatea părinților consideră greșită decizia de anulare a examenelor din cauza pandemiei. Potrivit unui studiu publicat de Institutul de Politici Publice, 62,2% din numărul total de părinți chestionați consideră că anularea evaluărilor nu a fost o decizie corectă și că rezultatele acesteia se vor traduce prin micșorarea calității actului educațional.

Reamintim că, examenele de bacalaureat de anul trecut, au fost anulate. Pentru asta au votat majoritatea deputaților din Parlament, după prezentarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Astfel, diplomele absolvenților au fost eliberate în baza mediei de note acumulate în ultimii trei ani de liceu. Pe perioada rundei de întrebări-răspunsuri, ministrul Șarov a dat asigurări că diplomele elevilor vor fi recunoscute în procesul de admitere la studii peste hotare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal