Apărut inițial la 1848 în contextul „Primăverii Popoarelor” și a mișcărilor revoluționare din Franța, tricolorul a devenit în scurt timp un simbol al românilor de pretutindeni. Fiind prezent ca drapel al Republicii Democratice Moldovenești la 1917 și drapel al Republicii Moldova din 1990, culorile sale și stema de stat transmit o serie de mesaje mai puțin cunoscute în rândul cetățenilor.
Adoptat în prima sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S.M din 27 aprilie 1990 și sub o presiune tot mai evidentă a străzii, dictată de apropierea zilei de 1 mai, tricolorul a fost legiferat oficial. Din 2010, ziua de 27 aprilie a devenit în mod oficial Ziua Drapelului de Stat.
„Adoptarea s-a făcut sub presiunea străzii, data de 27 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, fiindcă drapele trebuiau arborate la 1 mai, dacă oficialitățile ar fi ieșit drapelul roșu și verde la Chișinău ar fi fost ciocniri”, susține heraldistul Silviu Tabac.
Istoria tricolorului însă este una cu mult mai interesantă, cele trei culori având o conotație revoluționară, dublată și de poziționarea pe orizontală a acestora.
„Apariția tricolorului în formula lui actuală nu poate fi considerată mai veche de 1848 considerată mai veche de revoluția de la 1848, se știe data exactă, Revoluția de la Paris a învins la 24 februarie 1848, iar studenții moldoveni și munteni aflați acolo, de rând cu alte națiuni s-au dus să salute la Primăria orașului Paris să salute Franța revoluționară și fiecare dintre aceste națiuni și-a confecționat câte un drapel revoluționar. Studenții munteni și moldoveni și-au confecționat un drapel imitând drapelul revoluționar francez care era albastru, alb și roșu. Românii au schimbat mijlocul, în loc de culoarea albă au pus culoarea galbenă, iar de atunci tricolorul s-a răspândit în țările române”, menționează Silviu Tabac.
Potrivit heraldistului, amplasarea drapelului are o importanță aparte, or în epoca monarhică acestea aveau culorile plasate orizontal din cauza cutumei, dar odată cu Revoluția Franceză de la 1789, acestea au fost plasate vertical, pentru a simboliza poporul răsculat împotriva monarhismului.
Ce simbolizează de fapt culorile de pe drapelul de stat al Republicii Moldova, care este interpretarea corectă a stemei sau care a fost drapelul Republicii Democratice Moldovenești de la 1917, puteți afla în cadrul unui interviu cu șeful Cabinetului de Heraldică și heraldist de stat, Silviu Tabac.
Vezi și aceste știri

Premierul, de Ziua Drapelului: „Să depășim disensiunile neimportante și să ne unim în jurul tricolorului”

Tu ce știi despre drapelul Republicii Moldova? AGORA te invită să-ți cunoști tricolorul. Vino și joacă-te! (QUIZ)
