
Călin Greadcenco, despre avântul produselor și plăților online în pandemie, concurență și investiții de peste 1.000.000 de euro într-un portofel electronic | Nota de Plată (VIDEO)
Plățile online, banii electronici au prins contur și vizibilitate în ultima perioadă, iar acest tip de instrumente au devenit vitale pentru o bună parte din antreprenori și consumatorii finali. Desigur, factorul principal al acestei schimbări a fost pandemia de COVID-19. Călin Greadcenco e unul dintre specialiștii de top din țară în domeniul plăților online și fondatorul companiei Paynet, cea care a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în ultimul an și a ajuns în topul liderilor de pe piață. Călin spune că specialiștii IT au lucrat și 20 de ore din 24 pentru a face față cererii din partea clienților, iar asta a adus un avânt de aproape 400% lunar în cadrul companiei. Urmărește un interviu despre cum sunt create serviciile de plăți online, cel mai mare obstacol din acest sector, concurența pe piața internă și externă, precum și importanța unei strategii calitative.
・
Trăim într-o piață unde consumatorul are inițiativa. Așteaptă mai multe inovații decât putem oferi
Călin Greadcenco, director executiv Paynet
Autor:
Până a activa în R.Moldova, Călin Greadcenco a acumulat experiență în domeniul plăților online într-o companie din Ucraina timp de aproape opt ani. Ulterior, a creat echipa Paynet și a lansat primul produs pe piață. E vorba de portofelul electronic în care ar fi investit mult peste 1.000.000 de euro.
„Ideea de a crea portofelul electronic a venit din cererea de pe piață. Avantajul era că foarte multe bănci din R. Moldova nu aveau acel serviciu online banking bun, calificat și ușor. Am avut un studiu care ne-a arătat că majoritatea stăteau în rând la cozi. Lansarea a fost în 2016 - 2017, iar la moment, ne-a adus peste 100.000 de utilizatori. Investiția în produs valorează, în prezent, peste 1.000.000 de euro. Pentru noi nu a fost un proiect investițional de recuperare a investițiilor, ci primul proiect de anvergură pe piața R. Moldova pe care îl puteam oferi utilizatorului final”.
Un alt produs care a prins popularitate în țara noastră și a devenit un partener de nădejde pentru mulți antreprenori e plata prin scanarea QR.
„Ideea a apărut mai demult. Am mers în berăriile draft și am lansat acest produs cu posibilitatea de a achita o notă de plată cu scanarea QR. Era o alternativă mai mult din țările asiatice. În China, plățile prin QR ar fi 50%-60% și vine dintr-o aplicație destul de populară. Unul dintre secretele la plata prin QR ar fi sursa de proveniență a banilor, fiindcă QR reprezintă doar un instrument de transmitere a informațiilor”.
Dacă vorbim de România și Ucraina sunt țări care au un avantaj de trei sau cinci ani în față. Dacă la noi sunt zece specialiști pe metru pătrat, atunci în Ucraina sunt de 20 de ori mai mulți
Călin Greadcenco, director executiv Paynet
Autor:
Cât privește concurența, Călin spune că e sănătoasă și chiar prielnică pentru dezvoltarea echipei sale, iar R. Moldova ar putea ajunge la același nivel cu țările vecine, dacă s-ar lucra mai eficient la cadrul legislativ.
„Concurență este întodeauna și e foarte bine că există concurență. Mie foarte mult îmi place concurența. Ea te motivează să fii mai bun, mai rapid, mai accesibil. Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai bine pentru noi. Vom fi nevoiți să ne dezvoltăm încă mai rapid. Nu este o concurență excesivă, dar nici nu e mică. Apropo, nu există concurență între bănci și companiile cu banii electronici. Suntem un fel de parteneri”.
Mai mult, antreprenorul e convins că „numărul de oameni care vor achita fizic la bancă sau alte instituții va fi din ce în ce mai mic. Totul va fi în telefon sau în ceas”. Și doar creativitatea inventatorilor, companiilor va face diferența dintre dispozitive. Această tendință a luat și va lua viteză datorită consecințelor provocate de pandemia COVID-19 care a obligat oamenii să își treacă o parte din activități în online.
„Pandemia și-a pus amprenta și în cadrul companiei noastre. În cea mai mare măsură, am fost afectați în primăvara anului trecut. Am fost nevoiți să trimitem tot colectivul acasă. A fost nevoie să schimbăm algoritmul de lucru. Au căzut magazinele fizice, pentru că, în perioada de vară, și-au stopat activitatea. În schimb, au luat avânt soluțiile de plăți online și companiile care au trecut pe online. Noi am fost singura companie nebancară care a oferit soluții de plată online și cred că avantajul nostru a fost că nu am avut birocrație, nu am avut necesitatea să aprobăm pe intern un produs sau altul. Am avut posibilitatea să lansăm în trei, patru luni de zile în jur de 150 de parteneri care au venit la noi și au spus că au necesitatea de a merge în online. Atunci, am lucrat în regim de nonstop. Colegii de la IT au lucrat 20 de ore din 24. Acum, suntem cu cel mai mare număr de parteneri în e-comerț. Am avansat cred cu 300, 400% lunar în perioada pandemiei”.
Astăzi, cifra de afaceri a companiei Paynet e de peste 100.000.000 de lei lunar. Pentru a ajunge la acest nivel de dezvoltare și recunoaștere pe piață, achită o notă de plată și e vorba de lecții învățate.
„Cred că nota de plată sunt eșecurile. Ca și oricare companie le-am avut cu realizarea unor sau altor produse, dar nu aș spune că acești bani au fost pierduți. E o lecție și am înțeles ce trebuie de făcut. Se zice că ceea ce se plătește cu bani e cel mai ușor. De asta cred că nota de plată ar fi experiența pe care am acumulat-o cu toții în dezvoltarea produselor, a companiei și ceea ce am putut noi realiza.
Cea mai mare greșeală au fost strategii care nu au fost foarte bine definite pe unele produse. A trebuit să le revizuim, să le redefinim. Asta a luat câte unul sau doi ani. Și normal că un an în companie costă mult și aș zice că e o chestie de detalii absolut financiare. Asta ar fi cea mai mare greșeală. Ne aliniem cu gândul că cine nu greșește, nu face lucruri bune. Fără o strategie bună este greu să ai o poziție bună pe piață. În cazul Moldovei, e foarte bine să lansăm produse noi, pentru că tu ai un feedback destul de rapid de la piață, concurența e mare și respectiv înțelegi rapid dacă ai ales un produs corect, o strategie bună”.
Urmărește interviul integral cu antreprenorul Călin Greadcenco și vezi cum e să creezi și să dezvolți produse online care sunt tot mai solicitate pe piață.
Nota ta de plată e să te abonezi la canalul de youtube Agora, să dai like și share pentru o dezvoltare frumoasă a ta și comunității din care faci parte.
02:14 Ideea de a crea Paynet
03:23 Cel mai mare obstacol în cei opt ani de activitate
04:10 Concurența cu țările vecine
06:20 Crearea primului produs Paynet
07:48 Investițiile financiare pentru crearea portofoliului electronic
10:50 Plățile prin scanarea QR
13:25 Concurența în afaceri
14:36 Potențialul R. Moldova în domeniul serviciilor de plăți online
16:30 Cum sunt create produsele la Paynet
17:52 Folosirea banilor electronici
21:38 Produsele la care lucrează echipa Paynet
23:40 Colaborarea cu partenerii de peste hotare
26:00 Rapiditatea de a crea un produs
26:39 Cum a influențat pandemia activitatea și veniturile companiei
30:59 Obiectivul companiei
31:46 Cifra de afaceri
31:59 Nota de plată
33:19 Cea mai mare greșeală