
Culisele achizițiilor în pandemie sau cum același produs a ajuns să fie de două, șase sau chiar 20 de ori mai scump
Prețuri de aproape două, șase sau chiar 20 de ori mai mari la același produs. Astfel de stuații au fost des întâlnite pe parcursul anului 2020, în mai multe instituții medicale. Datele sunt reflectate într-un raport al achizițiilor publice efectuate în scopul combaterii COVID-19, analizat de Diana Enachi, contributor AGORA.
・
Utilizare ineficientă a banilor publici
Aatfel, conform Analizei achizițiilor medicale urgente desfășurate pe perioada pandemiei de COVID-19 în anul 2020, prețul de achiziție al unuia dintre cele mai procurate medicamente în perioada pandemiei de COVID-19, Azitromicynum, a variat între 7,4 lei și 22,4 lei per unitate.
Variații extrem de mari la prețul de achiziție au fost înregistrate și la viziere/ecrane de protecție. Dacă unele instituții medicale au achitat 15 lei pentru o unitate, atunci altele au achitat un preț de circa șase ori mai mare, sau 95 lei per unitate.
Un alt tip de bun din categoria echipamentelor de protecție achiziționat frecvent în perioada pandemică au fost ochelarii de protecție, care au înregistrat variații extrem de mari la prețurile de achiziție. Analiza prețurilor relevă că unele instituții medicale au achitat 12 lei pentru o unitate, în timp ce altele au achitat chiar și 229 de lei per unitate.
Și termometrele medicale au înregistrat variații de prețuri de achiziție, deși nu atât de mari, de la 40 la 75 de lei pentru o unitate. De subliniat că aceste variații mari de preț sunt înregistrate și la achizițiile din cadrul aceleiași instituții medicale sau pentru aceleași cantități, diferite fiind doar perioadele de timp în care a avut loc achiziția.
„O explicație ar fi aceea că specificațiile tehnice ale echipamentelor au variat, însă chiar și așa diferențele sunt mult prea mari iar justificarea economică lipsește. Este de înțeles că, în această perioadă, piețele de comercializare au fost influențate puternic de creșterea rapidă a cererii, fapt ce a dus la creșterea prețului. Însă, variațiile semnificative ale prețului de achiziție semnalează utilizarea ineficientă a resurselor publice și chiar riscuri de fraudă și corupție. Or, autoritățile publice sunt obligate să se asigure că resursele financiare publice sunt utilizate cât mai rațional și eficient”, este de părere experta Diana Enachi.