Cetățeanul român George Simion, care este președintele mișcării unioniste Acțiunea 2012 a primit o expulzare pe o perioadă de cinci ani. În ultima sa postare de pe Facebook acesta scrie este motivat să rămână la hotarul dintre Republica Moldova și România.
Din informațiile disponibile acțiunea de expulzare a fost efectuată de colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne și a Biroului de Migrației și Azil.

În decembrie, George Simion a fost întors de la vama Albița, pe motiv că ar fi fost ,,inadmisibil” pe teritoriul Republicii Moldova.

„La împlinirea a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812, mai multe organizații civice vor organiza o manifestație stradală amplă pentru a solicita conducerii Republicii Moldova accelerarea integrării în Uniunea Europeană prin unirea cu România”, se arată într-un comunicat de presă.

Acțiunea 2012 organizează o manifestație pe  16 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, care se va îndrepta către Parlament- ambasadele Federației Ruse, Germaniei, Statelor Unite ale Americii și României.

Activiștii Acțiunii 2012 au ieșit astăzi cu un banner în fața monumentului lui Ștefan cel Mare, pentru a atrage mai multe persoane la manifestația organizată de aceștia.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe, al României, „Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil - și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chișinău, păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.”

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!