Anxietate, depresie, senzația de singurătate și umilință. Sunt doar câteva dintre trăirile care se nasc în sufletele și mințile adolescenților supuși bullying-ului. Fundația Terre des hommes Moldova a lansat un video prin care aduce în atenția publică vocea copiilor privind pericolele bullying-ului și soluțiile pe care le văd copiii pentru a diminua fenomenul în școli.
Adolescenții sunt de părere că semenii lor, supuși bullying-ului nu trebuie să suporte situația, ci să ceară ajutor – fie de la profesori, psihologul școlar, părinți sau să apeleze la Telefonul Copilului: 116 –111.
Totuși, copiii sunt de părere că cel mai sigur ajutor îl pot oferi părinții.
„Am fost o victimă a bullying-ului, însă nu le-am spus atunci părinților, ceea ce m-a făcut să mă simt și mai rău. Acum, cu siguranță le-aș spune”, povestește Iuliana, o adolescentă de 15 ani.
Nichita, de 15 ani, s-a confruntat și el cu o situație de bullying.:
„Am vorbit cu părinții și chiar recomand, pentru că părinții mereu îți vor fi aproape și te vor susține”, spune acesta.
Pentru că, de cele mai multe ori situațiile de bullying se întâmplă în afara vizorului adulților, iar copiii agresați nu au mereu curajul să ceară ajutor, un rol foarte important îl au martorii.
„Dacă sunt la școală, colegii ar putea discuta cu dirigintele, iar dacă se află în curte, pot vorbi cu adulții care sunt alături sau acasă, cu părinții”, recomandă Iuliana.
Avem tendința să-i marginalizăm și să avem o atitudine tranșantă, de blamare, în privința copiilor agresivi. De ce, însă, unii copii îi agresează pe alții? Rareș, de 14 ani, este de părere că aceștia „sunt nefericiți acasă, au nevoie de atenție și nu cunosc alte metode de a o obține”.
Copiii consideră că este nevoie, în școli, de un program anti-bullying și ore special dedicate acestui subiect.
„În școli să se explice ce este bullying-ul și de ce nu este ok”, sugerează Maria, 11 ani. Matei - Sebastian, 12 ani, vede ca soluție să existe în școală „un psiholog bun și timp, ca orice copil să meargă la acel psiholog și să vorbească cu el.”
Raportul UNICEF „Bullyingul în rândul adolescenților din Republica Moldova” din 2019 a revelat faptul că 87% dintre elevii de gimnaziu și liceu sunt expuși, într-o formă sau alta, fenomenului de bullying, ca inițiatori ai bullying-ului asupra colegilor, copii agresați sau martori.
Studiile arată că, indiferent de rolul pe care îl au copiii în situațiile de bullying, efectele pot fi pe termen lung și, de multe ori, dezastruoase. Copiii implicați în situații de bullying pot suferi consecințe emoționale și de comportament grave. Aceștia pot fi mai predispuși spre depresie și anxietate, au un nivel scăzut al stimei față de sine, se simt singuratici și își pot pierde interesul pentru orice activitate, efecte ce se pot răsfrânge inclusiv în viața de adult. În cazuri extreme, copiii pot recurge la gesturi
disperate, precum suicidul.
Terre des hommes Moldova desfăsoară campania de informare și sensibilizare în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, ca parte a proiectului „Eforturi comune pentru a combate bullying-ul în Moldova”, implementat cu suportul UNICEF Moldova și în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Vezi și aceste știri

Cu cartea în cap, cu capul de tablă sau cu frica în sân. Bullying-ul școlar, între problemă și fenomen. Soluții pentru o școală fără violență

Fenomenul de bullying, discutat la Parlament. Ce recomandări au primit autoritățile pentru a stopa răspândirea acestuia

Anul trecut, au fost identificate peste 3.500 de cazuri de abuz fizic, emoțional, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying, în rândurile copiilor

Campania „Școală fără bullying” creată de elevi, continuată pe timp de pandemie

Dodon spune că se apucă și de bullying. Ce a promis în cel de-al doilea episod de vlog (VIDEO)

Hărțuirea sexuală va fi interzisă prin Codul Muncii și Codul Educației. În premieră, prin lege va fi contracarat și fenomenul de bullying
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
