Primăria Chișinău cere opinia cetățenilor. Autoritățile vor să știe care este percepția locuitorilor despre taxarea electronică în transportul public

Primăria Chișinău cere opinia cetățenilor. Autoritățile vor să știe care este percepția locuitorilor despre taxarea electronică în transportul public

Primăria municipiului Chișinău lansează un sondaj online pentru a evalua percepția locuitorilor capitalei vizavi de transportul public și necesitatea introducerii sistemului de taxare electronică în unitățile de transport.

Chestionarul este realizat din 23 de întrebări și se desfășoară în cadrul „Studiului privind implementarea tichetării electronice în transportul public din municipiul Chișinău".

Prin intermediul acestui sondaj municipalitatea își propune să afle părerea oamenilor în scopul îmbunătățirii calității serviciilor de transport public, pentru ca acesta să devină mai practic, mai confortabil și nu în ultimul rând mai accesibil pentru toți.

Publicitate

Totodată, sondajul va evalua percepția cetățenilor vizavi de implementarea sistemului de taxare electronică în transport și opinia lor privind tariful călătoriei, în cadrul Proiectului - pilot aflat în desfășurare, începând cu 16 martie 2021. Noile modalități de plată sunt testate în 110 unități de transport troleibuze și autobuze, în baza parteneriatului cu doi operatori de plăți electronice și două instituții bancare.

Chestionarul poate fi completat în limbile română și rusă, link către sondaj: RO https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekM-eIfC8sfvih5eeQYxoov24_u40AKJCQQrtliPHMyuZc2w/viewform/ RU https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_SpIVq1j7s7uAwiD7w_VvGE90cUweBhzBxAc8v1tpEVvmGQ/viewform.

Amintim că, proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal a fost lansat la 5 ianuarie. Testarea a început la începutul lunii martie și este efectuată de către companiile MasterCard și VISA care vor suporta toate cheltuielile.

Citește și: Pe lângă o mână cu bani, taxatorii mai au un terminal de plată la gât. Taxarea electronică în transportul public, lansată

AGORA amintește că, încă din anul 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rânduri, autoritățile au anunțat termene noi.

În martie 2015, primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău. Atunci, primăria spunea că trecerea de la sistemul actual de taxare la sistemul de taxare electronică se va face în șase luni.

Tichetarea electronică a mai fost propusă și în octombrie 2017, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

În mai 2019, autoritățile municipale anunțau o licitație prin care să fie selectată compania care să implementeze sistemul de taxare electronică în transportul public din Chișinău. În iulie aceluiași an, licitația a fost anulată, având legătură cu „demisiile președintelui și vicepreședintelui grupului de lucru”.

La început de 2020, viceprimarul Victor Chironda declara că taxarea electronică este o acțiune mult mai complexă care necesită o abordare sistemică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal