De pe străzile Moldovei, într-o familie din Franța. O cățelușă a fost adoptată și s-a mutat cu traiul la 80 de km de Paris (VIDEO)

De pe străzile Moldovei, într-o familie din Franța. O cățelușă a fost adoptată și s-a mutat cu traiul la 80 de km de Paris (VIDEO)

O cățelușă abandonată în Moldova și-a găsit fericirea în Franța, acolo unde a fost adoptată de o familie care îi oferă o viață la care doar putea visa. Ruby are acum un acoperiș deasupra capului și iese în fiecare zi la plimbare în parcul unui castel francez. Familia adoptivă este încântată de noua membră și spune că aceasta s-a adaptat ușor noii vieți. Totuși, unele traume par să o mai urmărească, asta pentru că lui Ruby îi este frică și astăzi de motociclete. 

La 80 de km de Paris, într-un mic orășel în care s-a născut scriitorul Alexandre Dumas, trăiește un locuitor mai puțin obișnuit. Este vorba despre o cățelușă fără stăpân, originară din Moldova, care și-a găsit fericirea într-o familie franceză. Ruby a ajuns în Franța pe 14 februarie 2021, iar până aici a avut de făcut un drum lung. Din Moldova a fost transportată cu un microbuz până în Belgia, de unde noile stăpâne au fost să o ia.

Publicitate
...

De pe străzile Moldovei, în orașul lui Dumas

Anul trecut, familia a încercat să adopte un câine din Franța, însă a fost refuzată. Unul din motive a fost faptul că membrii acesteia nu stau într-o casă, ci în apartament.

„Ne-am dirijat spre mai multe asociații, însă, în final, neavând posibilitatea de a adopta aici un câine, am căutat în alte țări și într-o zi am dat peste un anunț, nu pentru Ruby, dar pentru o altă cățelușă, care venea de la asociația Datcha (n.r. din Republica Moldova)”, povestește Aurore Rieffle.

Familia lui Ruby spune că aceasta a fost stresată timp de câteva zile, atunci când a ajuns în noua sa casă. Cu timpul, însă, ea a început să aibă tot mai multă încredere în stăpânele sale.

...

„Când a venit, ea nu reușea nici măcar să urce scările. Ea nu cunoștea să coboare, să urce, ea privea scările de parcă le vedea prima dată. Îi era frică chiar și de cel mai mic zgomot. Două sau trei zile, ea nu și-a făcut necesitățile nici afară, nici în casă. Nu cunoștea bolul de mâncare și, aparent, este o reacție tipică pentru câinii din Moldova. Deseori, nu vor neapărat să mănânce din bol, în prima perioadă, trebuie să le lansezi mâncarea. Noi îi aruncam hrana, iar acum acesta este un joc pe care l-am păstrat”, spune Aurore Rieffle.

Familia lui Ruby spune că aceasta are o atitudine foarte protectivă față de copii, cu care are o relație specială. Totuși, Ruby are și anumite traume. De exemplu, îi este frică de motociclete și latră fără încetare la cicliști. Familia spune că și-ar mai dori să adopte animale din Republica Moldova.

„Despre Moldova nu prea am auzit, dar în România situația e complicată. Am văzut acte oribile de maltratare a câinilor. Sincer, e adevărat că ne-am dori să îi salvăm pe toți. A fost dificil să facem o alegere. Sunt 300 de câini în refugiu, este mult. Cu toate acestea, vedem că asociația încearcă să facă tot ce îi stă în puteri pentru binele câinilor”

...

Abandonată pe un drum de țară

Înainte de a ajunge în Franța, Ruby a fost botezată Musli de voluntarii de la Datcha Shelter. Pentru a afla istoria cățelușei, am luat legătura cu proprietara adăpostului.

...

„Musli a fost găsita abandonată pe drum, pe traseul dintre Bălțata și Cimișeni. Era speriată, slabă, nu cunoaștem motivul pentru care a fost abandonată. Practic, în fiecare zi găsim câini, ultimele cazuri m-au frapat mult pentru că sunt abandonați câini mici. Găsim și câini de rasă, husky, câine ciobănesc german, cocker spaniel. E o problemă mare care trebuie luată în serios”, spune Irina Marcu.

Adopțiile maidanezilor sunt o raritate în Moldova

Adăpostul a fost creat acum șapte ani, iar proprietara acestuia spune că el mai există doar datorită donațiilor. Câinii sunt hrăniți cu terciuri, iar hrana uscată nu este destulă pentru zecile de animale aflate aici. Adopțiile în străinătate sunt rare, procesul fiind unul anevoios.

„Ne bucurăm ca sunt adopții, dar până a ajunge câinele la familie sunt foarte multe piedici. Testul, pașaportul, perioada de pregătire a câinelui. Este foarte complicat. Azilul se umple cu câini și pisici. Dacă unul este adoptat, atunci în locul lui ajung alți 10-20”, afirmă Irina Marcu.

...

Proprietara adăpostului mai spune că deținătorii de câini din localitățile de lângă Chișinău nu vor să sterilizeze animalele, iar din acest motiv tot mai mulți sunt abandonați.

„Problema e că deși sterilizarea este gratis oamenii nu vor să sterilizeze animalele, pentru ei e normal să arunce cățeii în pădure, pisicile să le dea peste gard la adăpost, să lase câinii legați de copacii din pădure, dar spun că e păcat să sterilizezi”, ne-a povestit Irina Marcu.

„Nu este o lege privind protecția animalelor, să existe o decizie din partea tuturor primăriilor ca să fie toate animalele sterilizate. Maidanezii sunt abandonați, ei ajung în stradă din cauza oamenilor iresponsabili care aduc câinii din suburbii”, a mai adăugat proprietara adăpostului.

100 de milioane de animale abandonate

Potrivit Societății Europene pentru Bunăstarea Câinilor și a Animalelor, pe continentul european există aproximativ 100 de milioane de animale de companie care nu au un adăpost. Câinii și pisicile abandonate, sunt atât de rasă pură, cât și de rase mixte.

Cei mai mulți câini fără adăpost sunt în Rusia, peste 4 milioane. Urmează România cu 2 milioane și Ucraina cu 1 milion. Moldova ar avea peste 200 de mii de câini pe stradă, un număr mare în condițiile în care țara noastră are o suprafață cu mult mai mică decât alte state din clasament.

...

Potrivit ESDAW, în lume există circa 600 de milioane de animale fără adăpost.

Soluțiile statelor europene

Există pisici și câini abandonați și în Uniunea Europeană, însă aici există adăposturi care au suficiente resurse pentru a hrăni și a avea grijă de animale.

În Franța, între 750.000 și 1 milion de animale de companie sunt adoptate în fiecare an. Cu toate acestea, țara deține, de asemenea, tristul record de peste 100.000 de abandonuri pe an, 60 la sută dintre acestea survenind vara, în perioada concediilor.

Recent, Ministrul francez al Agriculturii și Alimentației a prezentat un plan fără precedent pentru a lupta eficient împotriva acestui fenomen. „Un animal de companie nu este nici un consumabil, nici o jucărie; a avea unul înseamnă să fii responsabil pentru el” a declarat Julien Denormandie. Astfel, va fi implementat un certificat special pentru toate adopțiile sau achizițiile de animale. Totodată, vânzările online vor fi strict supravegheate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal