
În anul 2020 cele mai multe amenzi au fost aplicate în domeniul circulației rutiere
Numărul contravențiilor constatate în anul 2020 a constituit 407,9 mii, în creștere cu 37,8 mii de contravenții față de anul 2019. Cele mai multe contravenții, peste 90%, și decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale (89%) au fost constatate de către organele Ministerului Afacerilor Interne. Cel puțin asta arată datele publicate de către Biroul Național de Statistică.
・
Numărul total al deciziilor de aplicare a pedepsei a constituit 391,6 mii cazuri sau 96,2% din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale.
În 7,2 mii cazuri (1,8%) au fost luate decizii de a transmite organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii, iar în 8,2 mii cazuri procesul contravențional a fost încetat în legătură cu alte motive (2%). În medie, la 1.000 locuitori au revenit 148 decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.
Din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunilor contravenționale, 89,8% au fost adoptate de către organele Ministerului Afacerilor Interne, 2,7% - autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor, 2,0% - judecătoriile raionale şi municipale, 1,2% - Serviciul Vamal, 1,1% - Inspectoratul pentru Protecția Mediului, 3,2% - de către alte organe.
Te-ar putea interesa și: Știai că dacă îți recunoști vina poţi achita doar 25% din suma amenzii? Iată în ce condiții poți beneficia de o pedeapsă redusă
Pe categorii de contravenții, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulaţiei rutiere, fiind în creștere cu 3,3% față de anul 2019. Deciziile de aplicare a sancțiunilor pentru contravenţiile ce atentează la ordinea publică şi securitatea publică au constituit 12,1%, acestea majorându-se cu 37,6% comparativ cu anul precedent.
În topul deciziilor de aplicare a pedepsei, au urmat apoi cele adoptate pentru contravenţiile ce atentează la sănătatea populaţiei, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică (9%), contravențiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare (6,2%) și cele ce atentează la drepturile politice, de muncă şi alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice (5,7%).
Cele mai puține cele ce atentează la Drepturile reale, nici 2% și la Regimul frontierei de stat şi regimul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova 1,4%.
În anul 2020 suma amenzilor aplicate a constituit 386,3 milioane lei cu 17,6% mai mult față de anul 2019.