În anul 2020 cele mai multe amenzi au fost aplicate în domeniul circulației rutiere

În anul 2020 cele mai multe amenzi au fost aplicate în domeniul circulației rutiere

Numărul contravențiilor constatate în anul 2020 a constituit 407,9 mii, în creștere cu 37,8 mii de contravenții față de anul 2019. Cele mai multe contravenții, peste 90%, și decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale (89%) au fost constatate de către organele Ministerului Afacerilor Interne. Cel puțin asta arată datele publicate de către Biroul Național de Statistică.

Numărul total al deciziilor de aplicare a pedepsei a constituit 391,6 mii cazuri sau 96,2% din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale.

În 7,2 mii cazuri (1,8%) au fost luate decizii de a transmite organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii, iar în 8,2 mii cazuri procesul contravențional a fost încetat în legătură cu alte motive (2%). În medie, la 1.000 locuitori au revenit 148 decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.

Publicitate
...

Din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunilor contravenționale, 89,8% au fost adoptate de către organele Ministerului Afacerilor Interne, 2,7% - autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor, 2,0% - judecătoriile raionale şi municipale, 1,2% - Serviciul Vamal, 1,1% - Inspectoratul pentru Protecția Mediului, 3,2% - de către alte organe.

Te-ar putea interesa și: Știai că dacă îți recunoști vina poţi achita doar 25% din suma amenzii? Iată în ce condiții poți beneficia de o pedeapsă redusă

Pe categorii de contravenții, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulaţiei rutiere, fiind în creștere cu 3,3% față de anul 2019. Deciziile de aplicare a sancțiunilor pentru contravenţiile ce atentează la ordinea publică şi securitatea publică au constituit 12,1%, acestea majorându-se cu 37,6% comparativ cu anul precedent.

În topul deciziilor de aplicare a pedepsei, au urmat apoi cele adoptate pentru contravenţiile ce atentează la sănătatea populaţiei, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică (9%), contravențiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare (6,2%) și cele ce atentează la drepturile politice, de muncă şi alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice (5,7%).

Cele mai puține cele ce atentează la Drepturile reale, nici 2% și la Regimul frontierei de stat şi regimul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova 1,4%.

În anul 2020 suma amenzilor aplicate a constituit 386,3 milioane lei cu 17,6% mai mult față de anul 2019.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal