„Te crezi cea mai deșteaptă? ”, „Liniștește-te te rog” sau „O să te alungăm din sat”. Sunt doar câteva dintre replice pe care le aude, constant, din partea localnicilor, activista Rusanda Alexandru Curca de la Hîrtop. La 12 aprilie, tânăra ar fi fost atacată cu furca de o femeie, după ce a încercat să-i determine pe niște săteni să renunțe la intenția de a da foc deșeurilor adunate în urma curățeniei făcute în grădină.
„La încercarea mea de-a filma, pentru că Inspectoratul de Mediu cere probe foto sau video, femeia m-a atacat cu furca, după care au venit și alți membri ai familiei ei care ne-au luat telefoanele, mie și surorii mele, și ne-au bătut, cauzându-ne leziuni corporale. Sora mea a primit multiple lovituri în zona capului, chiar dacă aceștia știau că ea e în faza de reabilitarea după un accident rutier grav din 2019”, poveste Rusanda Alexandru.
Ulterior, activista a fost amendată pentru că i-ar fi cauzat leziuni corporale persoanei care ar fi atacat-o cu furca:
„Chiar dacă le-am zis că a fost în scop de legitimă apărare, n-au ținut cont. Surorii mele i-au pus amendă pentru că i-a cauzat leziuni corporale unei minore, fără a ține cont că sora mea era în legitimă apărare și că de fapt ea a fost bătută crâncen. Mi-am dat seama că nu doar acțiunile femeilor care ne-au agresat au avut ca scop să ne facă să nu mai practicăm activismul de mediu, ci și acțiunile poliției. Din contra, acțiunile poliției au fost părtinitoare”.
Rusanda Alexandru este activistă de mediu de mai mulți ani, iar activitățile pe care le coordonează, sau în care se implică, fie ele campanii de informare cu privire la arderea deșeurilor, campanii de plantări, de salubrizări, de advocacy sau evenimentele culturale, promovează conștientizarea problemelor de mediu și faptul că fiecare acțiune are urmări imediate și în timp.
„Atitudinea membrilor comunității se schimbă în dependență de acțiune. Dacă e vorba de concerte, sau plantări, sau salubrizări atitudinea întotdeauna e de susținere și gratitudine. Atunci când însă scoți oamenii din zona de confort și încerci să schimbi conștiințe, atitudinea e destul de rigidă, uneori chiar agresivă. Spre exemplu dacă îi rogi ca în loc să dea foc la frunze, să le composteze, sau îi rogi să nu priponească animalele pe malul râulețului că erodează malurile și nici un copac n-are șansa să supraviețuiască, sau dacă îi rogi să nu arunce deșeurile de grajd în pîrîu, să nu pășuneze până în anul nou, sau să nu arunce gunoiul la nimereală, atunci oamenii devin agresivi și nemulțumiți. Nemulțumiți pentru că pân la mine nimeni nu le-a mai spus. Pentru că pînă la a le zice eu că există lege, legea aia nu funcționa. Primăria crează regulamente pentru sertar. Primăria singură încalcă regulamentele sale. Dacă legile s-ar fi pus în aplicare, dacă organele de stat și-ar fi făcut treaba conștiincios, noi am fi avut o conștiință mult mai largă”, explică activista.
Momentele în care membrii comunității din care face parte i se alătură în acțiunile bune pe care le pune la cale o înaripează. Pe de altă parte, momentele în care ajunge să fie luată în furci pentru ideile pe care le expune, o să demoralizează dar nu o fac să cedeze:
„Pe plan psihologic e destul de greu să treci peste asemenea situații, mai ales în lipsa unor resurse juridice care ar sta la dispoziția activiștilor civici, și în lipsa unei comunități a organizațiilor, inițiativelor și activiștilor de mediu bine organizate. E important ca în asemenea situații, comunitatea de mediu să fie cât mai prezentă, solidară și vocală, pentru ca să știi că nu ești singură, că nu ești expusă și că nu ești vulnerabilă”.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic au creat o petiție online prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la urmările altercației care a avut loc, cu privire la siguranța surorilor activiste Curcă și solicită o instrumentare corectă a cazului.Ecopresa cere să fie revizuit cazul, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere conform legislației în vigoare.
Vezi și aceste știri

Soluții: Schimbarea începe cu fiecare dintre noi: Povestea ecologistei din Hîrtop sau cum îți poți schimba propriul stil de viață, dar și pe cel al comunității

Chicu, despre protestul agricultorilor: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști politici ai Platformei DA”

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
