Zeci de creștini s-au adunat la slujba religioasă din Noaptea Învierii. Oamenii, îndemnați să respecte măsurile de protecție în pandemie (LIVE)

Zeci de creștini s-au adunat la slujba religioasă din Noaptea Învierii. Oamenii, îndemnați să respecte măsurile de protecție în pandemie (LIVE)

În Noaptea Învierii, în lăcașurile sfinte din țară sunt oficiate slujbele religioase de Paști. În timp ce o parte dintre creștini au ales să urmărească serviciul divin online sau la tv, alții au mers la biserici. Autorității totuși îndeamnă oamenii să respecte măsurile de protecție în contextul riscului sporit de infectare cu COVID-19. Vedeți mai jos cum decurge slujba religioasă la Catedrala Nașterea Domnului din capitală, mesajul mitropolitului Chișinăului și întregii Moldove, Vladimir, dar și măsurile epidemice ce trebuie respectate.

Zeci de creștini s-au adunat în Noaptea Învierii în fața Catedralei Nașterea Domnului din Chișinău la slujba religioasă. Aici urmează tradițional să fie împărțit Focul Haric adus de la Ierusalim și să fie sfințite bucatele de sărbătoare. Oamenii sunt îndemnați să urmărească serviciul divin în aer liber, să păstreze distanța și să poarte măști de protecție.

Publicitate

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftvmoldova1%2Fvideos%2F794522094824514%2F&show_text=false&width=560

...

...

...

Mitropolitul Vladimir, către creștini: „Vă doresc pace şi bucurii, izvorâte din Lumina Învierii”

În contextul sărbătorii de Paști, mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove, Vladimir, a adresat un mesaj creștinilor:

„Apropiați-vă de Dumnezeu şi se va apropia şi El de voi.” (Iacov 4, 8). În această perioadă dificilă pentru întreaga umanitate, marcată de pandemie, îndemnul Sfântului Apostol Iacov devine tot mai actual pentru noi toți. Să căutăm întâlnirea noastră cu Hristos Cel Înviat, iar glasul Mântuitorului nu va întârzia să ne mângâie: „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33).

Creștini fiind, fii şi fiice ai Învierii Domnului, astăzi Biruitorul morții, ne îndeamnă să devenim vestitorii bucurii Învierii Sale. Să ne apropiem şi să-L mărturisim pe Domnul Vieții, ajutându-i şi sprijinindu-i pe cei triști şi părăsiți, pe cei bolnavi şi slăbiți sufletește, aceștia fiind semenii şi apropiații noștri”, scrie în Pastorala din acest an mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove, Vladimir.

La fel, mitropolitul a ținut să adreseze un mesaj de recunoștință cadrelor medicale: „În mod special, adresez gânduri arhierești de profundă recunoștință şi pietate tuturor medicilor şi lucrătorilor medicali din țara noastră pentru jertfirea de sine în fața celor bolnavi şi infirmi, asigurându-vă de rugăciunile Bisericii-mame.

La acest slăvit Praznic al praznicilor, vă felicit părintește pe toți credincioșii Sfintei noastre Biserici, pe cei din țară, dar şi pe cei plecați departe de casă, dorindu-vă sănătate şi împliniri, pace şi bucurii, izvorâte din Lumina Învierii”, se mai menționează în Pastorală.

Recomandările CNESP pentru slujbele religioase

AGORA amintește că prin decizia 54 din 29 aprilie, CNESP vine cu un șir de recomandări ce se referă la desfăşurarea activităţii cultelor religioase și oficierea slujbelor.

Astfel, se recomandă admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o distanţă fizică de minimum doi metri între persoane. Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor.

Lăcașurile de cult trebuie să fie dotate cu soluții dezinfectante, amplasate la vedere. Fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în biserică.

Este obligatorie purtarea măștilor de protecție așa încât să acopere gura și nasul. Enoriașii vor evita contactul și sărutarea obiectelor de cult.

Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puţin un metru. La fel, persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice, sunt îndemnate să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă, iar activităţile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfăşura cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane.

Amintim că la 2 mai creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea lui Isus Hristos.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal