Sărbători pascale, pe timp de pandemie. Număr redus de oameni la Chișinău, teste obligatorii pentru preoții din Grecia și slujbe online în Ucraina

Sărbători pascale, pe timp de pandemie. Număr redus de oameni la Chișinău, teste obligatorii pentru preoții din Grecia și slujbe online în Ucraina

Milioane de creștini ortodocși din întreaga lume sărbătoresc Paștele în condiții de pandemie. Măsuri restrictive au fost instituite în mai multe țări pentru a evita transmiterea virusului COVID-19. Autoritățile române au limitat numărul persoanelor care s-au putut afla în Catedrala Patriarhală din București, în timp ce în Grecia preoții au fost obligați să se testeze mai multe zile consecutiv. 

Număr redus de enoriași la Chișinău

La Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” slujba a durat mai multe ore, timp în care numeroși oameni au preferat să stea afară. 

...

Au fost oameni mulți și în catedrală, însă într-un număr mai mic decât în alți ani. În timp ce unii au respectat distanța socială, alții au ignorat regula. Au fost și cazuri în care enoriașii au scos masca atunci când se aflau în lăcaș. 

...

Anterior, CNESP a recomandat admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum 2 m între persoanele participante la activităţile religioase. 

Acces limitat în Catedrala din București

În timpul slujbei de înviere, în Catedrala Patriarhală din București nu s-au putut afla concomitent mai mult de 70 de persoane. Totodată, un număr limitat de 500 de oameni a putut asista la slujbă în fața lăcașului. 

...

În țară, autoritățile române au cerut asigurarea unei suprafețe de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

Preoți testați în Grecia

În Grecia, slujbele bisericești au fost restricționate, iar preoții au primit instrucțiuni de a se testa zilnic pentru COVID-19, în timp ce poliția a organizat puncte de control de-a lungul autostrăzilor pentru ca oamenii să nu călătorească dintr-o regiune în alta. 

...

Totodată, slujbele de înviere au început mai devreme în bisericile din Grecia, în legătură cu ora marțială care continuă să fie instituită în țară. 

Lăcașe pline în Ucraina

Ministerul Sănătății din Ucraina a încurajat bisericile să desfășoare servicii online și credincioșii să participe la ele de acasă. Astfel, mai multe lăcașe au transmis live slujba de înviere. 

Preoților li s-a recomandat să reducă durata slujbelor, precum și numărul de enoriași prezenți în interiorul bisericilor, fiind vorba de nu mai mult de o persoană la 4 m2. În pofida restricțiilor, unele lăcașe au fost pline de oameni. 

...

Totodată, contactul fizic în timpul ritualurilor, adică atingerea icoanelor, crucilor și altarelor, a fost interzis pentru enoriași.

Fără restricții suplimentare în Rusia 

În Rusia, slujbele au avut loc fără ca să fie instituite măsuri noi.

...

Totuși, Biserica Ortodoxă Rusă i-a îndemnat pe preoți să ia măsuri de precauție împotriva răspândirii virusului COVID-19, iar enoriașii au trebuit să poarte măști. Cu toate acestea, prezent la Catedrala Hristos Mântuitorul, președintele rus nu a purtat mască în timpul slujbei de înviere. 

...

Potrivit datelor oficiale, în lume există peste 260 de milioane de creștini ortodocși. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.