
Ce nu ar trebui să mâncăm la masa de sărbătoare. Sfaturile specialiștilor
Pentru a nu ne pune organismul la grea încercare în timpul sărbătorilor pascale, medicii vin cu mai multe recomandări privind modul de alimentare în aceste zile. Potrivit specialiștilor, este important să conștientizăm riscurile la care ne expunem, motiv pentru care ne sfătuiesc să excludem de la masa de sărbătoare anumite alimente.
・
„Combinați în farfuria dumneavoastră carnea coaptă cu salată, proporția fiind de 30 la 70. Pe masa de sărbătoare trebuie să fie prezente salatele cât mai multicolore. Legumele colorate sunt bogate în micronutrienți”, se spune într-un comunicat al ANSP, care menționează că ar trebui privilegiată utilizarea condimentelor naturale și reducerea conținutului de sare din bucate.
- Medicii recomandă excluderea sau reducerea la minim a produselor procesate, cum ar fi mezelurile, peștele și carnea afumată. Totodată, ar trebui exclus consumul de băuturi dulci carbogazoase și evitat abuzul de alcool.
- Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, produsele alimentare trebuie pregătite în cantități moderate pentru a evita risipa și a preveni intoxicațiile alimentare.
- Totodată, se recomandă utilizarea grăsimilor vegetale nehidrogenate și reducerea consumului de grăsimi saturate, cum ar fi grăsimea din carne, unt sau slănină, pentru a evita acutizarea bolilor cardiovasculare și a diabetului.
- Medicii recomandă înlocuirea maionezei din comerț cu cea preparată în condiții de casă sau cu alte sosuri cum ar fi iaurtul, smântâna sau sucul de lămâie.
- Specialiștii menționează că după abstinența alimentară în perioada postului, consumul unei cantități sporite de grăsimi și proteine animale și a alcoolului în cantități excesive, există riscul de a dezvolta indigestii, pancreatite, sau gastroenterite.
- Totodată, ANSP recomandă păstrarea bucatelor gătite în frigider timp de maxim 24 de ore.
Publicitate