
Raport: În 2020, vânzările cu amănuntul online au crescut semnificativ în mai multe țări
Raportul „Estimări ale comerțului electronic global 2019 și evaluarea preliminară a impactului COVID-19 asupra comerțului cu amănuntul online 2020”, arată că vânzările cu amănuntul online au crescut semnificativ în mai multe țări, Republica Coreea raportând cea mai mare pondere la 25,9% în 2020, în creștere cu 20,8% față de anul anterior.
・
Vânzările globale de comerț electronic au crescut până la 26 trilioane de dolari la nivel global în 2019, în creștere cu 4% față de 2018, conform ultimelor estimări disponibile.
Acestea includ vânzările între întreprinderi (B2B) și între consumatori (B2C) și este echivalentă cu 30% din produsul intern brut global (PIB) din acel an.
„Aceste statistici arată importanța crescândă a activităților online. Acestea indică, de asemenea, necesitatea țărilor, în special cele în curs de dezvoltare, să aibă astfel de informații pe măsură ce își reconstruiesc economiile în urma pandemiei COVID-19 ", a declarat directorul tehnologic și logistic al UNCTAD, Shamika Sirimanne.
Totodată, pandemia de COVID-19 a dus la averi mixte pentru companiile de comerț electronic B2C. Datele pentru primele 13 firme de comerț electronic, dintre care 10 provin din China și Statele Unite, arată o inversare notabilă a averilor pentru companiile de platforme care oferă servicii precum călătoriile.
Pe de altă parte, companiile au înregistrat scăderi considerabile ale volumului brut de mărfuri.
Prin urmare, Expedia a scăzut de pe locul 5 în 2019 la 11 în 2020, Booking Holdings de la 6 la 12 și Airbnb, care și-a lansat oferta publică inițială în 2020, de pe locul 11 la 13.
În ciuda reducerii volumului brut de mărfuri alle companiilor de servicii, în total, pentru primele 13 companii de comerț electronic B2C. acestea au crescut cu 20% în 2020, mai mare decât în 2019 (18%). Au fost câștiguri deosebit de mari pentru Shopify (în creștere cu 96%) și Walmart (72%). Per total, veniturile pentru primele 13 companii s-a ridicat la 2,9 trilioane de dolari în 2020.
Raportul mai estimează valoarea comerțului electronic global B2B în 2019 la aproape 22 trilioane de dolari, reprezentând 82% din totalul comerțului electronic, incluzând atât vânzările pe platforme de piață online, cât și tranzacțiile de schimb electronic de date.
Statele Unite au continuat să domine piața globală a comerțului electronic, înaintea Japoniei și Chinei. (Tabelul 3)
Vânzările de comerț electronic B2C au fost estimate la circa cinci trilioane de dolari în 2019, în creștere cu 11% față de 2018. Primele trei țări din topul vânzărilor de comerț electronic B2C au rămas China, Statele Unite și Regatul Unit.
Iar comerțul electronic B2C transfrontalier s-a ridicat la aproximativ 440 miliarde dolari în 2019, o creștere de 9% față de 2018.
Întreprinderile de comerț electronic au avut performanțe slabe în comparație cu companiile din alte industrii digitale, cum ar fi serviciile hardware sau de telecomunicații. De exemplu, cea mai bine clasată companie de comerț electronic a fost eBay, care s-a clasat pe locul 49.
Potrivit raportului UNCTAD, un factor principal pentru performanța slabă este că companiile de comerț electronic sunt relativ tinere, înființate de obicei doar în ultimele două decenii.
„Aceste firme s-au concentrat mai mult pe acționari decât să se angajeze cu un grup larg de părți interesate și să compileze valori privind performanțele lor de mediu, sociale și de guvernanță”, se arată în raport.
Cu toate acestea, există câteva pete luminoase. De exemplu, mai multe companii de comerț electronic oferă instruire gratuită antreprenorilor despre cum să vândă online, inclusiv în unele cazuri, în special pentru grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități sau minoritățile etnice.
Raportul a fost lansat în cadrul reuniunii interguvernamentale de două zile privind măsurarea comerțului electronic și a economiei digitale.
*Deții o afacere online? Beneficiază acum de servicii de contabilitate pentru afacerea ta, făcând click aici.