Au participat la XY Accelerator și au reușit să-și fondeze un start-up. Interviu cu Stas Balaur și Eugenia Iakunina

Au participat la XY Accelerator și au reușit să-și fondeze un start-up. Interviu cu Stas Balaur și Eugenia Iakunina

Stas Balaur și Eugenia Iakunina sunt fondatorii startup-ului Teleportravel, un marketplace care oferă itinerarii cu ajutorul unui ghid online, pentru cei care doresc să-și economisească timpul și banii în planificarea călătoriilor. De altfel, Teleportravel este unul din cele două startup-uri din prima ediție a programului XY Accelerator care au primit investiții financiare în valoare de 8.000 de dolari. Cea de-a treia ediție a programului XY Accelerator se va desfășura în perioada 1 iunie - 31 august 2021, iar înregistrarea a fost deja deschisă. 

O soluție inovativă pentru turism

Pandemia a dat turismul global peste cap, iar turismul intern a simțit o creștere destul de semnificativă. În cele din urmă, Teleportravel a început ca un proiect de călătorie prin cele mai minunate zone din Moldova, cu ajutorul unui ghid online.

Publicitate

„Această idee mi-a venit în 2018. În timp ce activam în domeniul marketingului online și realizarea de chatbot-uri, am creat un ghid online pe nume Togy, pentru turiștii care vin la Chișinău. Atunci am înțeles că industria turismului are nevoie de soluții inovative și digitale”, spune Stas Balaur. 

Ulterior, tânărul a decis să participe la programul XY Accelerator. 

„Personal, urmăresc de mult timp evenimentele și proiectele organizate de către echipa XY. Am și participat la un hackathon organizat de ei în anul 2019. Atunci am creat un somelier-chatbot pentru degustări de vinuri. Evenimentul s-a desfășurat în format offline, la Tekwill ... ehhh, vremuri înainte de pandemie. Împreună cu Eugenia (co-fondatoarea Teleportravel) am venit doar să ascultăm. Însă, după ce am făcut cunoștință cu mentorii din cadrul hackathon-ului, am decis să realizez proiectul la care demult visez. Am mers atunci la risc, deoarece am înțeles că ne va fi destul de complicat să realizăm totul fără un oarecare ajutor.  După asta am aplicat la XY Accelerator pentru a primi susținere în dezvoltarea afacerii. Odată ajuns în program, impresiile mele au fost peste așteptări, chiar dacă a început pandemia și eram nevoiți să lucrăm de acasă”, povestește Stas Balaur. 

„Mai întâi vinde, apoi creează”

Programul XY Accelerator l-a ajutat pe Stas să aibă o viziune nouă în privința deschiderii unei afaceri. 

 „Înainte de program, atunci, când îmi apărea prin minte  o idee nouă (foarte multe la număr), din start începeam să dezvolt un logo, o pagină web și cărți de vizită, iar abia după asta, încercam să vând, fără să înțeleg cui și ce problemă încerc să rezolv. Datorită programului XY Accelerator, am învățat cum trebuie să gândesc - mai întâi vinde, apoi creează”, spune Stas Balaur.

„Primul pas este identificarea problemei și nevoilor pieței. Și numai după ce ai găsit piața spre care te orientezi și ai aflat care sunt problemele ei, doar atunci începi să lucrezi la o soluție. După care vor urma multe procese de testări a ipotezelor care te vor învăța cum să-ți îmbunătățești produsul”, crede tânărul. 

Programul a fost de mare ajutor și pentru Eugenia Iakunina, co-fondatoarea startup-ului Teleportravel

 „Lumea startup-urilor a fost ceva necunoscut pentru mine, am auzit despre ea, dar nu i-am dat mare importanță. Datorită programului XY Accelerator, am înțeles principiul startup-urilor, am înțeles care este diferența dintre un startup și o afacere mică, că scopul oricărui startup este să crească cât mai rapid”, spune Eugenia Iakunina. 

Tinerii spun că suma de 8.000 de dolari pe care au primit-o le-a permis să se concentreze strict pe dezvoltarea produsului și pe nevoile consumatorilor.

Colaborare și mentorat

 Chiar și după finalizarea programului, tinerii continuă să aibă parte de sfaturi și coaching. 

Noi continuăm să lucrăm activ cu mentorii și partenerii din program. Organizăm ședințe săptămânale în care discutăm despre toate progresele și problemele cu care ne ciocnim. Iar echipa din spatele acceleratorului ne oferă mentorat în continuare”, spune Eugenia. 

 Inițial, planificam să creăm o platformă internațională. Proiectul a fost lansat în Moldova, unde am obținut anumite rezultate, iar la începutul anului 2021, am început să explorăm noi piețe, precum România, Ucraina, Turcia și Spania, creând rute și dezvoltând funcționalitatea platformei și a ghidului online”, declară Stat Balaur. 

XY Accelerator, la a treia ediție

A treia ediție a programului XY Accelerator se va desfășura în perioada 1 iunie - 31 august 2021, iar pentru a aplica la program, este necesar să completezi formularul de înregistrare. Aplicările sunt deschise până pe 20 mai 2021.

 „Să ai doar o idee și să încerci să lucrezi la ea - sunt doua lucruri absolut diferite. Programul îți oferă ocazia să testezi ceea la ce visezi de mult timp”, spune Eugenia. 

...

 Pentru a fi la curent cu toate actualizările despre program, accesează pagina de facebook.

 Mai multe detalii despre program pot fi găsite aici.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal