
Cum stresul influențează afecțiunile gastrice și ce putem face pentru a le ameliora
De câte ori vi s-a întâmplat ca atunci când sunteți stresat să aveți probleme cu digestia? Fie că se manifestă prin arsuri gastrice, balonare, meteorism abdominal, dureri abdominale sau orice alt fel de dereglări, stresul poate fi una dintre principalele cauze ale acestora. Stresul psihologic pare să aibă un rol major în tulburările funcționale gastrointestinale, intensificând simptomele la care poate până acum nici nu atrăgeam atenția. Asocierea problemelor emoționale cu tulburările funcției gastrointestinale, care cauzează disconfort, a fost studiată de mai multe secole și s-a demonstrat în mod clar existența interacțiunilor creier-intestin. Răspunsul tractului gastrointestinal la stres este probabil cel mai extins fenomen de interdependență, studiat de medici practic în continuu.
・
Stresul și alergiile alimentare sunt principalii vinovați pentru apariția problemelor digestive, mai cu seamă dacă nu avem alte simptome asociate sau maladii cronice. Sunt studii care arată că sistemul digestiv răspunde la stres și la emoțiile puternice, moment în care secreția sucului gastric poate crește, generând tulburări funcționale la nivelul intestinelor. Mai mult, sistemul gastrointestinal comunică direct cu creierul, la nivel hormonal. S-a demonstrat că stresul afectează modul în care mâncarea se deplasează prin tractul digestiv, reducând cantitatea bacteriilor benefice care asigură buna funcționare a intestinului. Atunci când stresul este prelungit, poate declanșa apariția ulcerului gastric. Ce-i de făcut?
1. Ia-o mai ușor
Nu pune totul la inimă și, în general, încearcă să privești și primești totul mai lejer. Așa cum o mâncare îți poate „cădea greu la stomac”, la fel e și cu diversele situații din activitate – ele pot influența negativ și deloc benefic starea ta generală. Atunci intervin arsurile la stomac sau senzația de arsură în piept. Acestea pot provoca dezvoltarea eroziunilor și chiar a ulcerelor. „Chiar de la primele simptome, puteți apela la Gastricumeel. Are un efect reglator asupra stomacului, este compus din ingrediente naturale și vă poate ajuta la ameliorarea acestor stări și îmbunătățirea digestiei și a felului în care primim alimentele”, ne spune Corneliu Bîlici, medic internist.
2. Sportul și mișcarea te va relaxa
E demonstrat de numeroase studii – sportul practicat cu regularitate și în general mișcarea, asociată cu alimentația sănătoasă sunt cheia pentru o sănătate de fier. Mișcarea și exercițiile fizice îmbunătățesc funcționarea metabolismului și sunt cea mai bună formă de a crește forța fizică și masa musculară, dar și de a reduce tensiunea din organism și stresul. Este recomandat să îți formezi un program zilnic de exerciții fizice. Exercițiile de aerobic (sau cardio), dar și alergarea sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru un stil de viață sănătos, atât fizic, cât și psihic.
3. Pauzele lungi și dese...
Da, continuarea era despre... cheia marilor succese. Asta nu înseamnă că trebuie doar să ne odihnim și să scădem drastic din productivitatea noastră. Din contra. În activitatea pe care o avem, trebuie să găsim balanța potrivită dintre timpul lucrat și cel în care ne relaxăm, așa ca dedicația noastră pe ceea ce facem să fie maximă atunci când lucrăm. Această alternanță este foarte individuală de la o persoană la alta și depinde mult de ritmul în care lucrați și complexitatea lucrărilor pe care le efectuați. Însă pauzele, mai ales după perioade stresante sau înainte de perioade foarte pline și încordate sunt extrem de binevenite.
4. Fă periodic detoxifierea intestinului
Pentru a nu suprasolicita organismul sau după perioade în care am abuzat de mai multe alimente și/sau băuturi, e bine să apelăm la un detox. Fie că este pe bază de dietă, consum mai ridicat de lichide sau o cură de picături de Nux vomica-Homaccord, aceasta poate ajuta sistemul nostru să-și recapete echilibrul. Preparatul Nux vomica-Homaccord de la compania -Heel poate favoriza procesele de detoxifiere și de eliminare a deșeurilor din sistemul gastrointestinal (poate ajuta și în cazul constipațiilor) și este recomandat pentru a îmbunătăți funcționarea tractului gastro-intestinal și a căilor hepatice și biliare. Picăturile au efecte antiinflamatorii, coleretice și dezintoxicante și sunt recomandate a fi asociate cu o alimentație echilibrată și bogată în vitamine și minerale. „Poți începe cu o cură de detoxifiere a organismului ca să-ți reechilibrezi starea de sănătate și să te îngrijești mai bine cu o combinație de Lymphomyosot, Berberis-Homaccord, Nux vomica-Homaccord, de la farmaciile din toată țara. Aceste trei preparate reprezintă un program complex de detoxifiere a organismului: eliminarea toxinelor din bilă și urină, eliminarea toxinelor în lumenul intestinal și din țesuturi cu limfa. Modul de administrare: câte 10 picături de fiecare la un pahar de apă, de 3 ori pe zi timp de 3 săptămâni”, recomandă medicul Corneliu Bîlici.
5. Controlează mâncatul compulsiv
În perioadele de stres suntem predispuși spre supraalimentare sau mâncat compulsiv. Mâncarea, în special fursecurile și bomboanele, este un mod popular de a face față stresului, ca să nu mai vorbim de dorința de a mânca noaptea, iar aici nu ne referim doar la dulciuri... Acest lucru poate duce la probleme digestive, insomnie și exces de greutate. „Ca să facem față la perioadele mai grele, mai tensionate sau mai tulburi din viața noastră, preparatul Nervoheel de la -Heel ne sare în ajutor. Acesta are un efect terapeutic complex asupra organismului: sedativ, antidepresiv, anticonvulsivant, normalizează somnul de noapte. Nervoheel are un efect calmant și este potrivit pentru toată familia, de la copii până la adulți! Este pe bază de componente naturale și e fabricat în Germania”, ne recomandă Corneliu Bîlici, reprezentant oficial -Heel în Republica Moldova.
Preparatele -HEEL pot fi găsite în Farmacia Familiei, Hippocrates, Elody, Orient, Felicia, Apoteka, Gedeon Richter, Mama etc. Detalii pe pagina -HEEL in Moldova