
Cazul Ceauș. O echipă a structurilor de stat ucrainene ar urma să vină la Chișinău să dea explicații despre dispariția ex-judecătorului
O echipă formată din membrii mai multor structuri statale din Ucraina ar urma să vină la Chișinău să discute cu autoritățile moldovenești despre cazul Ceauș. Cel puțin asta reiese dintr-o informație parvenită de la Ministerul nostru de Externe și transmisă comisiei parlamentare de anchetă, care se ocupă de elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri.
・
„Urmează să avem audieri ai reprezentaților Președinției, pentru că, într-un anumit răspuns primit de la Ministerul Afacerilor Externe, este clar că a avut loc o discuție între șeful administrației prezidențiale din RM și șeful administrației prezidențiale din Ucraina, care au convenit ca după 23 aprilie, în RM, să vină o echipa de reprezentanți ai structurilor ucrainene care să dea explicații cu privire la Ceauș”, a declarat deputatul Vasile Năstase.
Membrii comisiei parlamentare de anchetă consideră că acest caz de presupusă răpire a fost un atentat la securitatea Republicii Moldova.
„Ne interesează dacă acea comandă străină a fost asistată de reprezentanți ai statului nostru”, a adăugat Năstase.
Vasile Năstase vorbește despre mai multe ipoteze despre cum Ceauș ar fi putut ajunge la Chișinău.
„Avem și procesul verbal prin care a făcut declarații că a traversat ilegal frontiera Republicii Moldova. Avem procesul verbal cu privire la reținerea ex-judecătorului ucrainean. Avem materiale și despre activitatea sa în calitate de judecător în Ucraina, dar și de unde au pornit toate probleme cu care s-a confruntat ulterior. Și anume faptul că era judecător într-un dosar, unde inculpatului i se incrimina fapte de sechestrare și răpire de persoană. Iată, cu ironie a sorții, a ajuns să fie și el răpit și sechestrat. De acolo, de fapt, a și pornit necazurile cu care s-a confruntat. Aceste sunt doar niște detalii, pentru că sunt mai multe ipoteze despre cum a ajuns dansul la Chișinău. Anumite instituții spun că până în 2017 a ajuns, alții - că ar fi ajuns pe 26 februarie 2017 cu un taxi de la Odesa. Există și ipoteza că ar fi venit cu un avion privat pe Aeroportul din Chișinău. Aceste detalii le vom stabili ulterior. ”
Paralel cu anchetă parlamentară, există și un dosar penal deschis de Prpcuratura Generală, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale și Ministerul de Interne, care se ocupă de anchetarea tuturor circumstanțelor de răpire a ex-judecătorului ucrainean.
Amintim că la 3 aprilie Nicolai Ceauș, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupție, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook.
În dimineața zilei de luni, 5 aprilie, șefa statului a făcut un apel către toate instituțiile statului să întreprindă măsuri urgente pentru clarificarea răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceauș.
La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceauș, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.
Reamintim că, Ceaus s-a ales cu refuz definitiv din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar afla la Chișinău din 2016.
Judecătorul a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Ceaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.
În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.