Mâncare puțină, saltele murdare și abuz. Condițiile de detenție ale minorilor de la Penitenciarul Goian, depistate de avocatul poporului

Mâncare puțină, saltele murdare și abuz. Condițiile de detenție ale minorilor de la Penitenciarul Goian, depistate de avocatul poporului

Mâncare puțină, apă cu miros neplăcut, lipsă de fructe în alimentație, saltele murdare și abuz. Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă copii de la Penitenciarul 10, Goian. Reprezentanții Direcției drepturile copilului au discutat cu deținuții minori de acolo și le-au ascultat plângerile.

„Copiii au invocat insuficiența alimentației și calitatea joasă a acesteia, calitatea proastă a apei care are un miros neplăcut, lipsa unui meniu diversificat și adaptat la necesitățile de creștere și formare a copiilor, lipsa fructelor din meniul zilnic. Unii copii s-au plâns de reacții alergice la lactoză, fapt care este ignorat de administrația penitenciarului.”

Probleme sunt și la capitolul educație. Copiii se plâng că lecțiile sunt predate doar în limba română, deși printre ei, sunt și vorbitori de rusă.

Publicitate

„Copiii nu sunt asigurați cu rechizite școlare pentru desfășurarea orelor și pregătirea temelor pentru acasă. Ei s-au plâns că pe parcursul anului de studii nu li s-a predat istoria, chiar dacă vor avea examen la această disciplină. Unii copii nu sunt încadrați nici în procesul educativ, nici în cursurile de formare profesională. În penitenciar nu există echipament sportiv necesar pentru ocuparea acestora în timpul liber.”

Au fost enunțate probleme ce țin și de respectarea dreptului la sănătate.

„Unii copii au spus că frecvent au dureri de cap, spate și dinți, dereglări ale somnului, dar nu sunt examinați de medicii de profil. Pentru orice problemă de sănătate li se oferă doar pastile pentru durere de cap. Solicitarea de a fi transferați în cadrul instituției penitenciare nr. 16 Pruncul, pentru investigații și tratament, le este, de regulă, refuzată sau ignorată. Totodată, copiii au spus că nu sunt informați clar și pe înțelesul lor asupra problemei de sănătate pe care o au și tratamentul pe care urmează să-l primească. O situație dificilă se atestă în raport cu copii cu tulburări mentale și comportament . În totalitate, în perioada pandemică, se încalcă prevederile privitor la informarea părințiilor despre problemele de sănătate a copiilor.”

Copiii s-au plâns și de condițiile de detenție, menționând că saltele, pernele sunt murdare, deteriorate și urât mirositoare, fiind raportate cazuri de infecții. Spațiile comune (coridoarele) după ora 22.00 nu sunt iluminate. O altă problemă enunțată este faptul că minorii nu primesc necesarul pentru igiena personală (săpun, pastă și periuța de dinți, detergent, șampon etc.), produsele de igienă personală fiindu-le oferite doar o dată la jumătate de an. Ombudsmanul Copilului a mai constatat că minorii în detenție nu au suficiente haine și încălțăminte, acestea sunt uzate și nu corespund anotimpului și condițiilor climaterice. Într-o situație mai dificilă se află minorii ai căror familii nu dispun de resurse financiare sau acei care nu au familie sau rude pentru a le procura produsele de igienă personală și haine.

...

...

„Copiii nu cunosc termenul la care au fost condamnați, nu sunt informați pe înțelesul lor cu privire la aspectele care îi vizează. În instituție lipsesc materiale informative utile pentru copii iar cele plasate sunt scrise mărunt, nu sunt relevante și pe înțelesul copilului. Toate acestea în ansamblu, denotă încălcarea dreptului la informare a copilului.”

Ombudsmanul Copilului a atestat și impedimente privitor la realizarea dreptului la familie a minorilor.

„Unii deținuți au relatat că nu au posibilitatea să telefoneze acasă din cauza lipsei cartelei speciale pentru telefon, iar alții au declarat că scrisorile adresate familiilor lor nu au fost expediate, acest lucru având un impact semnificativ asupra stării psiho-emoționale a copilului aflat în detenție.”

În acest context, în scopul realizării depline a dreptului de a comunica cu familia, Avocatul Poporului reiterează recomandările înaintate la începutul perioadei pandemice cu privire la examinarea oportunității de a fi mărit numărul discuțiilor telefonice din contul vizitelor care nu se efectuează în această perioadă de criză pandemică.

„În cadrul audierilor, copiii au reclamat că sunt abuzați de către alți copii. La fel, frecvente sunt cazurile în care sunt amenințați, umiliți sau înjosiți, agresați verbal de către angajații instituției penitenciare.”

Actualmente în Penitenciarul pentru minori sunt deținuți 35 de copii. Serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor nu ne-a răspuns la apeluri pentru o reacție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal