Curtea de Apel Cahul va examina în continuare dosarul Șor. Cererea unuia dintre avocați privind strămutarea cauzei, respinsă de Curtea Supremă de Justiție

Curtea de Apel Cahul va examina în continuare dosarul Șor. Cererea unuia dintre avocați privind strămutarea cauzei, respinsă de Curtea Supremă de Justiție

Curtea de Apel Cahul va examina în continuare dosarul Șor. Se întâmplă după ce magistrații Curții Supreme de Justiție au respins ca fiind neîntemeiată cererea înaintată de unul dintre avocații lui Ilan Șor, cererea privind strămutarea judecării dosarului de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță egală în grad. De altfel, avocatul Nicoale Bojenco, cel care a depus cererea, a fost surprins zilele trecute oferindu-i o pungă magistratului raportor din cadrul instanței de la Cahul.

Aceasta este a șasea cerere de strămutare depusă de avocații lui Șor, în acest caz încheierea emisă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) fiind irevocabilă.

„În susținerea cerințelor sale, autorul cererii de strămutare invocă faptul publicării și răspândirii informațiilor neadevărate și defăimătoare cu privire la apărătorii inculpatului, făcând trimitere în acest sens la comunicatul de presă din 15 aprilie 2021, prin care corpul judecătoresc al Curții de Apel Cahul au relatat circumstanțe care nu corespund adevărului. La fel, susține că completul de judecată fixează ședințele într-un grafic ermetic, care generează imposibilitatea apărării de a se pregăti de acestea, prin limitarea accesului la materialele cauzei, încălcându-i astfel dreptul inculpatului la apărare. Totodată, indică asupra faptului că, completul de judecată emite soluții contradictorii, manifestate prin continuarea examinării cauzei în lipsa materialelor dosarului, după care constată imposibilitatea examinării acesteia din același motiv, mai mult decât atât, instanța de apel manifestă o atitudine părtinitoare față de partea acuzării și o plasează în condiții mai avantajoase în raport cu partea apărării. În același context, apărătorul susține că, pe marginea cauzei deduse judecății, deciziile sunt luate de către președintele completului de judecată în mod unilateral, fără consultarea, în prealabil, a celorlalți membri de complet”, se arată în încheiere emisă de CSJ.

Publicitate

Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins solicitarea avocatului lui Șor, motivând faptul că strămutarea unei cauze penale de la o instanță competentă la o altă instanță egală în grad se face în cazuri specifice și că această măsură urmează să garanteze soluționarea obiectivă, rapidă și completă a cauzei penale, precum și desfășurarea normală a procesului. În același timp, judecătorii susțin că strămutarea cauzei nu poate fi cerută din nou, cu excepția cazului în care noua cerere are la bază circumstanțe pe care Curtea Supremă de Justiție nu le-a cunoscut în cadrul soluționării cererii anterioare.

VEZI ȘI: Avocat al lui Șor, întâlnire cu judecătorul Berdilă,la o spălătorie auto din Cahul. Îi transmite o pungă neagră cu vin și ciocolată (VIDEO)

„Colegiul penal ține să sublinieze că, motivele expuse în susținerea cererii de strămutare, privind pretinsa imparțialitate a judecătorilor Curții de Apel Cahul, potrivit legii nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele noi indicate în cerere, nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, astfel fiind criticate acțiunile judecătorilor pentru modul în care derulează procesul de judecare a cauzei penale, fiind invocate aceleași caracteristici de pretinsă imparțialitate a judecătorilor”, se menționează în încheierea emisă de magistrații CSJ.

Istoria Dosarului Șor

Menționăm că Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă. În prezent, dosarul este în examinare la Curtea de Apel Cahul, acolo unde a fost strămutat și a suferit zeci de amânări. La finele anului 2020, o judecătoare din completul de magistrați și-a depus cererea de demisie

Ilan Șor se declară nevinovat, acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.

Citește și: Investigație Rise Moldova: Judecătorul care a pronunțat prima sentință în dosarul Șor, cu averea ascunsă și călătorii la Tel-Aviv

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal