Rizea va fi audiat în calitate de martor în dosarele Luncașu, Butmalai și Rozario. Procuratura Generală a dispus reluarea urmării penale în cadrul acestor dosare

Rizea va fi audiat în calitate de martor în dosarele Luncașu, Butmalai și Rozario. Procuratura Generală a dispus reluarea urmării penale în cadrul acestor dosare

Procuratura Generală a luat act de declarațiile ex-deputatului român Cristian Rizea, conform cărora fostul deputat PLDM, Ion Butmalai, oamenii de afaceri, Iurie Luncașu și Rosario Salemi ar fi fost asasinați. Prin urmare, a fost dispusă reluarea urmăririi penale în cadrul acestor dosare.

„Având în vedere faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul art.2871 CPP, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări, să organizeze reluarea urmăririi penale”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Procurorii ar urma să-l citeze și să-l audieze în calitate de martor pe Rizea, pentru a putea ulterior verifica informațiile prezentate prin acțiuni procesual-penale, menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor.

Publicitate

La data de 5 mai, în cadrul unei emisiuni televizate, Cristian Rizea a afirmat că Plahotniuc ar sta în spatele asasinării ex-deputatului PLDM, Ion Butmalai și oamenilor de afaceri, Rosario Salemi și Iurie Luncașu.

„I-aș transmite atât lui Plahotniuc: înainte să încerce să se gândească să decidă răpirea mea sau asasinarea mea pe modelul Butmalai, Rosario Salemi, un om de afaceri italian în 2011, poate ne mai aduce aminte, Iurie Luncașu anul trecut, să sune până la Washington”, a declarat fostul parlamentar român.

Cristian Rizea a fost dat în urmărire internațională pe 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi cerut și primit mită de 300.000 de euro de la un om de afaceri.

Anterior, acesta a rămas fără cetățenia Republicii Moldova, care i-a fost retrasă de fostul președinte Igor Dodon. 

Fostul deputat fugise din țară cu două luni înainte de verdict. A fost reținut la Chișinău, iar Ministerul Justiției de la București a transmis aici cererea de extrădare.

Informația precum că omul de afaceri Iurii Luncașu, reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor atribuită lui Vladimir Plahotniuc, a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă în dimineața zilei de 18 august, 2019.

Înștiințarea precum că pe traseul R-6, se află o persoană împușcată în regiunea capului la 112 ar fi parvenit la ora 20:07.

Boris Babin, șoferul lui Iurii Luncașu, ar fi declarat oamenilor legii că în seara aceleiași zile, la ora 19.00, ar fi fost contactat telefonic de șeful său care i-a cerut să vină la domiciliu și să se deplaseze într-o direcție necunoscută, la aer curat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal