Un milion de dolari pentru un pachet de 10,2% de acţiuni de la Moldasig

Un milion de dolari pentru un pachet de 10,2% de acţiuni de la Moldasig

Banca de Economii, aflată în procedură de lichidare, a scos din nou la vânzare la Bursa de Valori a Moldovei pachetul de acţiuni de 10,2% al companiei de asigurări Moldasig, transmite mold-street.com. Preţul de vânzare al unei acţiuni cu valoarea nominală de 100 de lei, este de 296,75 lei. În consecinţă, cele 61.200 de acţiuni costă circa 18,16 milioane lei, adică ceva mai mult de un milion de dolari.

Licitaţia a început pe 29 aprilie şi se va finaliza pe 14 mai 2021, potrivit datelor de la Bursă.

Preţul este cu circa 100 de lei mai mare decât cel de la finele anului 2019, când acelaşi pachet de acţiuni era vândut la un preț mai mic de 191 de lei bucata, valoarea lui totală constituind 11,68 milioane lei.

Publicitate

La finele anului trecut, în jurul Moldasig a izbucnit un scandal legat de modul în care a fost gestionată în ultimii ani compania.

Potrivit mold-street.com, dacă în anul 2015, Moldasig înregistra un profit de 23,6 milioane lei, iar în 2016 aproximativ 5 milioane lei, după preluarea în 2017 în gestiune de către persoane puse de autoritățile statului, a ajuns în 2018 la pierderi de peste 100 milioane lei.

Pachetul de circa 80% din capitalul Moldasig a fost scos de mai multe ori la vânzare, dar nu-și găsea cumpărător. În iulie 2019 a apărut riscul ca acțiunile uneia dintre cele mai mari companii de asigurări să fie vândute cu doar 15 milioane de lei, în timp ce Moldasig avea active de 600 de milioane de lei.

Anterior, omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre subiectul Moldasig. Platon ar fi solicitat să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig. 

În 2016, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a obligat acționarii majoritari ai Moldasig să-și vândă acțiunile în decurs de trei luni. Hotărârea a fost luată în rezultatul „comportamentului concertat al grupului de acționari, care dețin un pachet de acțiuni de 65,03%, dobândite fără avizul prealabil al CNPF, fapt ce contravine reglementărilor în vigoare”. 

Pe 20 noiembrie 2020, CNPF a anunțat că preia conducerea companiei de asigurări, cu numirea temporară a unui administrator special, urmare a autosesizărilor pe neregulile ce țin de buna guvernare a companiei. Ulterior, instituția a anunțat că este împiedicată fizic să preia administrarea Moldasig, reiterând necesitatea creării unei „celule de criză” în cazul companiei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal