Investigație: Un complex sportiv de 57 de milioane de lei din raionul Strășeni a fost construit, dar este nefuncțional

Investigație: Un complex sportiv de 57 de milioane de lei din raionul Strășeni a fost construit, dar este nefuncțional

Un complex sportiv de 57 de milioane de lei din satul Pănășești, raionul Strășeni  a fost construit, dar nu este funcțional. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, proiectul a fost promovat de Pavel Filip pe când deținea funcția de premier, Pănășești fiind satul de baștină al fostului șef de Executiv.  

Potrivit investigației, actuala conducere a raionului Strășeni a ajuns în situația în care trebuie să găsească resurse financiare pentru a gestiona obiectivul, cheltuielile fiind estimate la circa 4 milioane de lei anual, bani care nu sunt incluși în bugetul raionului pentru 2021.

Totodată, agentul economic invocă lucrări suplimentare de circa 3,5 milioane de lei. Pentru că noua administrație a raionului declară că aceste lucrări nu sunt justificate și refuză să-i achite, agentul economic a decis să apeleze la instanța de judecată.

Publicitate

Lucrări finisate cu un an mai devreme

Ziarul de Gardă menționează că, în perioada în care Pavel Filip a fost prim-ministru, comuna Pănășești ar fi beneficiat de mai multe proiecte finanțate din bugetul de stat, inclusiv construcția complexului sportiv.

Lucrările au început în vara anului 2018, acestea fiind finalizate la sfârșit de 2019, deși termenul limită era finele anului 2020.

Până va fi dat în exploatare și pus în funcțiune, conducerea raionului Strășeni trebuie să identifice o modalitate de finanțare a acestui obiectiv.

„Dacă e să fac referire la studiul de fezabilitate, acest proiect nu este atât de fezabil. Noi vrem, suntem bucuroși să avem așa lucruri în Strășeni, care să dezvolte sportul și copiii, dar dacă ne uităm în profunzime, nu prea își avea rostul. Dar, dacă este deja, trebuie să depunem tot efortul ca să îl valorificăm. Suntem într-o situație când am moștenit o problemă, pe care trebuie să o rezolvăm în beneficiul tuturor”, a declarat Ion Ursu, vicepreședintele raionului Strășeni.

„Este cam mare pentru populația din Strășeni”

Deși susține că este un proiect frumos, Ion Ursu crede că cele 57 de milioane de lei ar fi putut fi cheltuite mai rațional.

„Cu 57 de milioane de lei, părere mea, că ar fi fost mai bine de reparat toate sălile de sport, din toate localitățile, și de dotat cu echipamente. Și atunci era mai ușor și pentru copiii din sate și era și un lucru cred că mai fezabil. Am citit studiul de fezabilitate care atenționează locul unde este construit acest complex, capacitatea lui. Este cam mare pentru populația din raionul Strășeni, dar de asta nu s-a ținut cont și s-a construit unde s-a construit și dimensiunile care sunt, și costurile respective”, consideră Ion Ursu.

Fostul premier Pavel Filip s-a arătat nemulțumit că acest complex este închis și sugerează că deciziile privind acesta nu ar fi fost luate la Guvern.

„Am văzut foarte multă zarvă în jurul acestui subiect. Este un proiect realizat de CR Strășeni. Nu ține de nivelul central și nu ține de Guvern. Este absolut altceva, că există atâta iresponsabilitate la noi în țară, că acest complex sportiv, care este gata de funcționare deja mai bine de un an de zile, stă blocat, stă închis, și nimeni nu folosește această infrastructură care a fost creată acolo. Iată acest lucru, consider că este o crimă. Banii au fost investiți, trebuie de oferit posibilitatea copiilor, oamenilor, să folosească această infrastructură sportivă”, afirmă fostul premier.

Complexul sportiv din Pănășești, cu o capacitate de 180 de locuri, are un teren de sport, sală de antrenamente și chiar și o piscină — o premieră pentru raionul Strășeni. Comisia de recepție a lucrărilor a fost convocată la sfârșitul anului 2020 și a depistat mai multe neconformități pe care agentul economic a fost obligat să le înlăture.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal