Mai multe competențe digitale și șase pentru afacerile din regiunea de sud sau cum EU4Moldova: Startup City Cahul susține dezvoltarea IT (VIDEO)

Mai multe competențe digitale și șase pentru afacerile din regiunea de sud sau cum EU4Moldova: Startup City Cahul susține dezvoltarea IT (VIDEO)

Orașul Cahul și localitățile din preajmă au fost incluse într-un proces de dezvoltare prin tehnologii informaționale. Aceasta datorită proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul finanțat de UE în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC. La Cahul va fi construit un Centru de Excelență în IT, iar posibilitățile pe care le va oferi localnicilor vizează sectorul educațional și de antreprenoriat. În rezultat, va crește economia locală. Activitățile în acest sens deja au demarat, comunică într-un interviu managera de proiect Corina Andronic.

„În formatul în care Cahulul este unul dintre orașele importante pentru sudul țării, intervenția UE și a ATIC vine să dezvolte la nivel regional, să susțină dezvoltarea atât economică, cât și de implicare a forței de muncă din acea regiune. Este important că se întâmplă în sudul țării din considerentul vecinătății cu UE la vest și din perspectiva oferită de Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul care are un profil de pregătire a profesorilor, inclusiv de informatică. Programul cuprinde și raioanele vecine ca Leova, Cantemir, Taraclia”, spune managera de proiect Corina Andronic.

Publicitate

„Ne propunem să ajungem în mai bine de 50 de școli din regiune, îmbunătățind atât disciplinile, cât și curricula de predare. Copii învață lucruri noi despre inteligența artificială. Partea de tehnologii urmează să fie crescută de la preșcolari, școlari și inclusiv studenți așa încât să vină pe piața muncii cu competențe digitale ca să se poată lansa în meserii din domeniul digital”, afirmă Corina Andronic.

În domeniul antreprenorial se dorește ca soluțiile pentru business, logistică, agricultură și digitalizarea serviciilor să se întâmple și la Cahul. Pentru aceasta, se preconizează încurajarea a 20 de startup-uri locale cu asistență și suport în cadrul proiectului.

Una dintre principalele realizări ale proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul este crearea unui Centru de Excelență în IT în acest oraș. Acesta ipresionează prin infrastructură. Doar suprafața clădirii va fi de circa 2.000 de m2, zeci de săli de conferință și utilaj modern.

...

„Centrul în sine va fi punctul central în tot ce înseamnă domeniul tehnologic și digital pentru sudul țării. E menit ca un spațiu adaptabil, utilizabil în diferite forme, cu spaţii de coworking, care pot fi transformate și pot găzdui evenimentele majore ale regiunii. Pe de altă parte vor fi spații oferite companiilor din domeniul tehnologic, pe care le vor putea închiria. Va fi de asemeni punctul focal pentru pregătirea profesorilor cu implicarea educației STEM, tehnologii, dezvoltare digitală și predare în format nou. În același timp va crea condiții ca să poată fi pregătiți cetățenii de orice vârstă pentru a răspunde necesităților angajatorului”, menționează managera de proiect.

...

Activității pentru promovarea abilităților digitale deja au fost demarate și se desfășoară în regiune. Însă, pentru toți cei interesați de domeniul IT, în cadrul proiectului la 17 mai este desfășurat un eveniment online. 

Evenimentul „EU4Moldova: Startup City Cahul celebrează Ziua Europei” va fi transmis live la ora 14:00 și va putea fi accesat gratuit de orice doritor.

Scopul este de a reuni oameni interesați de domeniul IT și de a facilita transferul de cunoștințe în regiunea de sud a Republicii Moldova, care să permită transformarea și reorientarea digitală în ceea ce privește dezvoltarea forței de muncă, antreprenoriatului, tehnologiilor și inovațiilor.

„Noi clădim pe partea de abilități, pregătire pentru a face o meserie, pentru a câștiga un bănuț cu mai mari șanse de a avea câștiguri mai mari. Ne propunem să intervenim sistemic - pe domeniul educației, pe capacități și abilități ale forței de muncă. Este important pentru acea regiune să nu fie doar punctul de pornire pentru forța de muncă, dar să rămână și locul unde oamenii își desfășoară activitatea. Nu ne putem permite ca acea regiune să fie doar punctul de pornire a tinerilor către o altă piață. Dorim să creăm condiții ca ei să muncească de acolo, să dezvolte de acolo, să-și dezvolte și să-și vândă produsul de acolo”, a subliniat Corina Andronic.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal