Tarife mai mari la ASP? Slusari cere revizuirea lor iar ex-premierul Chicu susține că majorarea este necesară

Tarife mai mari la ASP? Slusari cere revizuirea lor iar ex-premierul Chicu susține că majorarea este necesară

Începând cu luna mai tarifele pentru unele servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP) au fost majorate de câteva ori. Informația a fost emisă de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care a precizat că acest lucru s-ar datora unei hotărâri a Guvernului Chicu din decembrie 2020, care a favorizat majorarea tarifelor de câteva ori. În același timp, ex-premierul Ion Chicu a negat acuzațiile și susține că de fapt mai multe servicii necesare populației ar rămâne în continuare gratuite sau la preț redus.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, prin hotărârea nr. 966 din 22 decembrie 2020 a fost modificată metodologia de formare a tarifelor pentru serviciile ASP, ceea ce a și condus la majorarea acestora de câteva ori.

„Modificările intră în vigoare treptat, tocmai în perioada campaniei electorale. Din 4 mai brusc au crescut tarifele la serviciile cadastrale și eliberarea documentelor de stare civilă. Din 1 iulie vor intra în vigoare noile tarife la eliberarea actelor de identitate”, susține Slusari.

Publicitate

Acesta a mai precizat că în unele cazuri tarifele pentru anumite servicii ar fi crescut de la 2 – 3 ori la aproape 6 ori. Acesta a solicitat Guvernului interimar și Agenției Servicii Publice să ofere explicații în acest sens și să revizuiască de urgență noile tarife.

De cealaltă parte, ex-premierul Ion Chicu susține că instituția în cauză ar fi autonomă din punct de vedere financiar și prin urmare aceasta nu beneficiază de transferuri din bugetul de stat. În același timp, Chicu susține că tarifele au fost ridicate pentru a acoperi cheltuielile înregistrate în realitate, dând exemplu prețul perceput pentru înregistrarea unui teren, care era de 57 de lei pe când în realitate costurile s-ar fi ridicat la peste 131 lei.

„Ultima dată tariful la acest serviciu a fost modificat în 2006. De atunci, populismul iresponsabil al unora a prejudiciat bugetul statului cu sute de milioane de lei. Doar pentru 2021 pierderile ASP ar constitui 300 milioane de lei care (evident) urmează a fi acoperite din buget”, a precizat ex-premierul.

Acesta mai susține că după decizia din decembrie a Guvernului, ASP prestează peste 30 de servicii cu titlu gratuit pentru cele mai vulnerabile categorii ale populației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal