Rockit: În Moldova s-a creat așa o percepție că educația este proprietatea statului

Rockit: În Moldova s-a creat așa o percepție că educația este proprietatea statului

În Moldova s-a creat percepția că educația este proprietatea și responsabilitatea statului, restul entităților nefiind în drept să se atingă de ea. De această părere este fondatoarea EduTolk, Michelle Iliev, care susține că pandemia de COVID-19 și închiderea școlilor a scos la suprafață multe dintre probleme sistemului, oferind în același timp și unele soluții.

„Lipsa competențelor la profesori, lipsa conexiunilor la internet, a dispozitivelor la elevi sau profesori, a contactelor elevilor și multe altele au fost problemele apărute odată cu pandemia”, a declarat Iliev. Aceasta susține că principala provocare la începutul crizei pandemice a fost continuarea procesului educațional în contextul în care școlile erau închise.

Marea majoritate a soluțiilor apărute în acest context s-au regăsit în conceptul final de bibliotecă digitală, care poate fi accesată de oriunde și utilizată inclusiv în cadrul programelor de televiziune. Cel mai recent și eficient proiect în acest sens rămâne Educație Online, care în prima fază a livrat circa 2.000 de lecții, având implicați peste 300 de profesori, 10 actori și numeroși voluntari.

Publicitate

Realizarea acestui proiect într-un timp atât de scurt a scos la iveală faptul că educația online presupune mai multe lucruri decât deținerea unui dispozitiv sau plasarea unor lecții pe platformele online.

„Transformarea educației presupune mai mult decât instalarea unui computer în spatele clasei sau de plasare a lecțiilor pe platforme online. În lume și în Moldova putem găsi exemple excepționale de clase și de grădinițe unice, dar care sunt greu de replicat, pentru că depind de profesori excepționali sau sunt foarte scumpe. La polul opus avem profesori neinstruiți și reformele simultane în educație”, a precizat fondatoarea EduTolk.

În viziunea acesteia, schimbările în educație trebuie să fie făcute cu mare atenție întrucât efectele acestora se pot vedea abia peste două decenii. Astăzi inovarea trebuie să stea la baza educației iar învățarea bazată pe proiect sau problemă, trebuie să fie introdusă în cât mai multe discipline din școli și universități. Această metode de învățare are menirea de a dezvolta gândirea creativă, critică dar și spiritul antreprenorial.

„Educația nu este proprietatea statului și nici responsabilitatea acestuia”, susține Iliev. Progresul uman va fi mereu legat de educație, iar lipsa continuității procesului educațional, ne poate costa viitorul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal