
Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
Mirosul cafelei proaspăt măcinate se simte de la o poștă, iar de după tejgheaua din lemn masiv, un tânăr nu prea înalt vrăjește asupra unui aparat sofisticat. Vadim Sirițanu este unul dintre moldovenii pentru care viața este o aventură în care riscul, eșecurile, reușitele și înghițiturile de espresso merg mână în mână. Fondatorul unei școli de barista, tânărul povestește cu zâmbet că pasiunea lui pentru cafea a început mai mult în glumă, dar s-a transformat în timp într-un adevărat stil de viață.
・
L-am găsit în „laboratorul de preparare a cafelei” așa cum numește el, mai în glumă, mai în serios, spațiul pe care îl închiriază pentru a preda cursuri de barista celor care sunt în căutarea unei meserii care poate fi învățată rapid și ușor.
Vadim Sirițanu povestește că întregul său parcurs pe calea anteprenoriatului a început cu cafelele pe care le savura, periodic, în parc. La început, era atras doar de mirosul și de gustul faimoasei băutură, iar cu timpul a început să fie atent și la modul în care este pregătită aceasta.
Cu fiecare zi, interesul pentru procesul de măcinare a boabelor și de preparare a cafelei creștea, așa că a decis să se documenteze pe cont propriu, să meargă la cursuri și traninguri și să încerce să fure din priceprea profesioniștilor în domeniu.
Din aceeași cafea, din același tip de boabe, două barista diferiți vor prepara cafea cu gust diferit.
Autor:
După ce a înțeles cum stau lucrurile, s-a gândit că n-ar fi rău să investească într-o afacere proprie, mai bine zis într-o gheretă pe care s-o amplaseze într-un loc la vedere și să servească trecătorii cu cafea delicioasă. Pentru asta, însă, avea nevoie de bani. De aceea, a vândut o casă dintr-un sat din raionul Strășeni, imobil care îi revenise prin moștenire. Din banii adunați a închiriat locul, tehnica necesară și a început să facă băuturi aromate.
Totuși, dorința lui Sirițanu de a face mai mult nu i-a dat pace, așa că s-a gândit să creeze o școală la care toți cei care își doresc să învețe magia cafelei să aibă acces, să capete cunoștințe și apoi să se poată angaja în câmpul muncii. Așa a apărut Școala Barista, un concept care vine să explice pe înțeles misterele cafelei, între teorie și practică.
Eu m-am gândit că studenții au nevoie de un post de muncă, eu tot eram student și munceam, respectiv ar putea să li se ofere posibilitatea de punct de vedere al timpului să activeze.
Autor:
L-am întrebat dacă a avut vreodată gânduri de plecare și a răspuns cu onestitate că au fost multe momente în care viața în Moldova i se părea dificilă.
Acasă sunt toți, este familia, prietenii, aici m-am născut, mă simt bine aici și știu că există posibilitatea de a dezvolta chiar și la noi în țară.
Autor:
Totuși, crede că afacerea cu cafea i-a determinat rostul în viață, de aceea este hotărât să rămână acasă, să investească în economia Republicii Moldova și să-i învețe pe cât mai mulți oameni ce înseamnă, de fapt, o cafea adevărată...
*
Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.
Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului „Oameni ca tine” și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara.
Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.