De la două mărgele și o sârmă, a ajuns la pietre prețioase și cristale swarovski. Povestea meșteriței cu mâini de aur din Sălcuța (FOTO)

De la două mărgele și o sârmă, a ajuns la pietre prețioase și cristale swarovski. Povestea meșteriței cu mâini de aur din Sălcuța (FOTO)

Termometrul arată 17 grade Celsius în Sălcuța, Căușeni. Este mijloc de primăvară și asta se simte din plin. Soarele împarte generos din razele sale, norii sunt calmi și pufoși, vântul adie lin, jucându-se cu părul meu. Drumurile satului sunt nemărginite și mă duc spre mari gospodari. La fiecare a doua casă vezi măcar un om cu sapa în mână plivind buruienile sau aducând o căldare cu apă de la fântână. Câinii latră când dau să deschid poarta gospodinei Rodica Vornic. O femeie de statură medie, cu spatele drept, părul blond lăsat pe spate și cu ochii albaștri, mă privește curioasă. Stăpâna liniștește paznicii casei și mă invită să-i pășesc pragul casei.

Rodica este mamă a doi băieței și lucrează în satul natal la Oficiul poștal, ca operator. Pe lângă aceasta, de cinci ani încoace, mai confecționează și accesorii handmade. După ce a făcut cursuri de machiaj și în timp ce făcea coafuri i-a venit ideea să creeze accesorii de înfrumusețare a podoabei capilare. Ca orice meșteriță care-și știe bine munca, Rodica Vornic are propriul spațiu de lucru unde se dedică în totalitate pasiunii sale.

„Am un loc unde lucrez în liniște și nimeni nu mă sustrage de la el. Mă așez la masa mea de lucru, îmi aranjez tot de ce am nevoie și trec la treabă”, îmi spune Rodica și mă conduce în locul ei preferat.

Masa meșteriței este formată din trei compartimente, iar pe perete are o oglindă mare. Pe această masă  vezi, ca în magazinele de bijuterii, zeci de lucrări handmade de culori, dimensiuni și forme variate. Sunt toate amplasate la locul lor, iar sticla care mă împiedică să le ating este atât de curată, de parcă nici n-ar fi acolo. Te pierzi în mulțimea de sclipiri și nu știi unde să-ți îndrepți ochii. Rodica începe treptat să-mi povestească despre cum a pornit totul și cum un hobby a devenit o mică afacere a ei.

„Aceste accesorii sunt niște elemente decorative, care îmi oferă de fiecare dată ceva unic. Totul se creează cu multă dragoste, inspirație și pasiune”, povește ea și se uită la accesoriile din dreapta ei. „Inspirația vine chiar stând și adormind copii. Cel mai frecvent, muza vine pe la miez de noapte, toți dorm, iar eu am timp pentru inspirație. Când în jur este liniște, eu mă relaxez. Iau sârmulița și mărgelele în mâini și încep să creez ceva. Imediat după ce îi adorm pe copii plec în colțișorul meu”, adaugă Rodica.

Într-un colț al camerei, lângă sobă, este aranjată masa la care Rodica petrece mult timp. Pe ea găsești toate cele necesare lucrului. Toate sunt aranjate în cufere și cutioare. Lângă masă, un scaun confortabil, negru, rotativ și cu spătar.

Încă nu era mămică, dar deja cunoștea arta de a mânui aceste mărgele fine. Nimeni nu a învățat-o, de la sine a venit totul.

„Chiar dacă deja de cinci ani meșteresc aceste accesorii, mereu vreau să inventez ceva nou. Nu am luat nicio lecție de la nimeni și nu am învățat de la cineva cum să le fac. Am învățat singură, inspirându-mă uneori de pe Internet. Au fost cazuri când și clientele m-au inspirat. Recent, o doamnă a venit cu o comandă să-i realizez un mărțișor cu inițialele numelui și prenumelui. Astfel, am creat un accesoriu unic pentru ea”, exclamă cu un zâmbet imaculat meșterița.

Se simte mândră când clientele sunt mulțumite de ceea ce le confecționează. O confirmă ochii și zâmbetul ei larg. Dar cum a început totul?

„Am găsit niște mărgele prin casă și rotindu-le întruna în mână mă întrebam: La ce bun pot fi folosite? Repede, găsesc un fir de sârmă și încerc eu să le rotesc, sucesc, răsucesc, după mintea și gusturile mele. În timp ce lucram, îmi imaginam că o voi putea pune în păr”, își amintește Rodica în timp ce îmi face semn către manechinul care îl are în cameră.

Anume acest manechin cu păr blond, îmbrăcat într-o rochie lungă neagră, cu umerii goi, o ajută să ia cele mai bune decizii. Tot pe manechin, mai așează și cerceii și colierele pe care le creează.

„Inițial, am început să creez accesorii pentru a înfrumuseța podoaba capilară: clame, agrafe etc. Apoi, treptat, mi-a venit ideea să confecționez și coroane pentru păr. După care, am zis de ce întruna păr și păr? Hai să împodobesc și mâinele și urechile. Astfel am început să creez inele, cercei, brățări și diademe pentru mirese”, își mai amintește femeia.

Rodica se întinde să-mi prezinte câteva seturi complete ce au în componență un inel, o brățară și o pereche de cercei. Deschide atent capacul din sticlă a cufărului cu „nestemate”. Fiecare accesoriu are locul lui în acest cufăr, frumos aranjate în cutii sau în pliculețe, gata pentru a fi vândute. Îmi arată mai întâi setul din flori mici albastre: cercei lungi, inel și brățară. Apoi scoate o cutie orange cu un set format din colier și cercei cu flori albe. Sunt primele ei lucrări. „Crinișor”! Totul a început de la el.

„Această floare este începutul tuturor accesoriilor legate de mărțișor, diademe, coliere și chiar accesorii pentru mirese. Este talismanul meu”, spune ea cu glas domol și îmi întinde un mărțișor cu un crin alb în mijloc. Este o lucrare fină la care a lucrat aproximativ o oră.

Dar acestea nu sunt toate accesoriile ce le crează Rodica.

„Lucrez la comandă cu pietre prețioase și cristale swarovski. Fac accesorii pentru toate vârstele. Cele mai multe comenzi eu le am în luna martie. Mămicile dau comenzi pentru fetițe să le confecționez coronițe. Desigur, elementul cel mai important este să îmbim armonios culoarea alb și roșu în aceste creații” spune Rodica.

Materia-primă pe care o folosește vine tocmai din Ucraina, cum ar fi cristalele swarovski, bicone, mărgele. Pe lângă faptul lucrul cu mărgelele, Rodica mai confecționează flori și coronițe din foamiran, o coală cauciucată. Uneori o lucrare reușește să o confecționeze într-o oră, altele însă pot dura și până la patru ore.

„Am avut cazuri când mult timp cream un accesoriu. Spre exemplu, am avut o comandă de la o mireasă sa-i fac o diademă. Eu îmbinam gusturile ei cu ale mele, mă stăruiam sa-i creez ceva special, să nu mă repet, dar greu i-am făcut pe plac, unele detalii nu i-au plăcut și a trebuit să le schimb”, îți amintește meșterița.

Cel mai migălos lucru este crearea brățărilor. Ele se confecționeaă cu mai multe feluri de mărgele, și trebuie să le potrivești astfel încât să fie plăcut ochilor, dar și oamenilor să le poarte.

„De multe ori mă așezam în fața calculatorului, căutam o imagine și încercam să creez acel accesoriu, dar până la urmă, neapărat, adăugam ceva de la mine, pentru că nu puteam altfel. Simțeam că îi lipsea ceva. Da, era frumos, dar tot mai frumos îmi părea când adăugam ceva al meu, un mic detaliu, o nuanță suavă, câtuși de subtilă, dar o adaug”, punctează femeia.

Într-o astfel de activitate nu este de ajuns doar talentul și munca.

„La crearea acestor lucrări trebuie multă răbdare. Pentru ca totul să iasă impecabil, eu zic așa: 50% talent, 30% răbdare și restul muncă. Nu este doar muncă și talent. E o activitate migăloasă și aici răbdarea joacă un rol foarte important. Persoanele cu un temperament mai rece, nu au destulă răbdare ca din ceva mic să facă ceva mare”, explică Rodica.

O parte din lucrările pe care le face le vinde în sat, altele ajung și din satele vecine sau la Căușeni. O mare parte, însă, a comenzilor se duc spre capitală. Cât privește prețul, acesta variază în funcție de complexitatea lucrării.  

 „Cele mai simple creații, cum ar fi cerceii sau inelele pentru copii, sunt la un preț mai mic, iar accesoriile create cu pietre prețioase și cristale swarovski sau diademele sunt până la 600 de lei. Cu cât accesoriul este mai bogat, mare și complicat în realizare, cu atât este mai scump”, spune cu un ton mai serios meșterița.

Pandemia i-a pus pe „STOP” multe vise.

„Nu se mai organizează nunți, cumetrii și alte festivități ca altădată. Miresele nu mai vin cu comenzi. Pentru machiaj, la fel, vin puține cliente. Toți sunt cuprinși de o criză, mai ales Republica Moldova. Lumea nu se mai alintă cum făcea înainte. Am o clientă fidelă din sat care vine și deodată mă întreabă: Ai ceva nou? Aha, văd că ai! Îmi place, o cumpăr! Mai vreau, mai fă-mi. Aș dori să dezvolt ceva mai mult această mică afacere, dar acum nu am timp și de una singură este greu. Dar, sunt mulțumită la ce etapă sunt și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce am. Aș vrea doar comenzi cât mai multe să am”, conchide Rodica cu un ușor entuziasm în voce.

* Autor: Elena Ciobanu, stagiară

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
O afacere socială de succes. Povestea unui antreprenor din Răzeni, care angajează tineri cu dizabilități

O afacere socială de succes. Povestea unui antreprenor din Răzeni, care angajează tineri cu dizabilități

Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)

Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)

„Dintr-o glumă a ieșit un business”. Povestea moldovencei care și-a creat un brand vestimentar în Belgia (FOTO)

„Dintr-o glumă a ieșit un business”. Povestea moldovencei care și-a creat un brand vestimentar în Belgia (FOTO)

Advertoriale
Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Tork - brandul Nr.1 în Europa - acum și în Moldova. Unde pot fi găsite cele mai căutate produse și soluții profesionale de igienă

Tork - brandul Nr.1 în Europa - acum și în Moldova. Unde pot fi găsite cele mai căutate produse și soluții profesionale de igienă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme
 • 2
  Masacru într-o școală din Texas, SUA: Un tânăr a împușcat mortal 19 copii și doi adulți
 • 3
  Întreprinderea „Artemsol” din Ucraina, care exporta sare pe piața din Moldova, nu mai activează. Clădirea și depozitele, bombardate
 • 4
  Fostul deputat român, Cristian Rizea, ar fi fost amendat cu 1.500 de lei pentru parcare neregulamentară în centrul capitalei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.