De la două mărgele și o sârmă, a ajuns la pietre prețioase și cristale swarovski. Povestea meșteriței cu mâini de aur din Sălcuța (FOTO)

De la două mărgele și o sârmă, a ajuns la pietre prețioase și cristale swarovski. Povestea meșteriței cu mâini de aur din Sălcuța (FOTO)

Termometrul arată 17 grade Celsius în Sălcuța, Căușeni. Este mijloc de primăvară și asta se simte din plin. Soarele împarte generos din razele sale, norii sunt calmi și pufoși, vântul adie lin, jucându-se cu părul meu. Drumurile satului sunt nemărginite și mă duc spre mari gospodari. La fiecare a doua casă vezi măcar un om cu sapa în mână plivind buruienile sau aducând o căldare cu apă de la fântână. Câinii latră când dau să deschid poarta gospodinei Rodica Vornic. O femeie de statură medie, cu spatele drept, părul blond lăsat pe spate și cu ochii albaștri, mă privește curioasă. Stăpâna liniștește paznicii casei și mă invită să-i pășesc pragul casei.

Rodica este mamă a doi băieței și lucrează în satul natal la Oficiul poștal, ca operator. Pe lângă aceasta, de cinci ani încoace, mai confecționează și accesorii handmade. După ce a făcut cursuri de machiaj și în timp ce făcea coafuri i-a venit ideea să creeze accesorii de înfrumusețare a podoabei capilare. Ca orice meșteriță care-și știe bine munca, Rodica Vornic are propriul spațiu de lucru unde se dedică în totalitate pasiunii sale.

„Am un loc unde lucrez în liniște și nimeni nu mă sustrage de la el. Mă așez la masa mea de lucru, îmi aranjez tot de ce am nevoie și trec la treabă”, îmi spune Rodica și mă conduce în locul ei preferat.

Publicitate

Masa meșteriței este formată din trei compartimente, iar pe perete are o oglindă mare. Pe această masă  vezi, ca în magazinele de bijuterii, zeci de lucrări handmade de culori, dimensiuni și forme variate. Sunt toate amplasate la locul lor, iar sticla care mă împiedică să le ating este atât de curată, de parcă nici n-ar fi acolo. Te pierzi în mulțimea de sclipiri și nu știi unde să-ți îndrepți ochii. Rodica începe treptat să-mi povestească despre cum a pornit totul și cum un hobby a devenit o mică afacere a ei.

„Aceste accesorii sunt niște elemente decorative, care îmi oferă de fiecare dată ceva unic. Totul se creează cu multă dragoste, inspirație și pasiune”, povește ea și se uită la accesoriile din dreapta ei. „Inspirația vine chiar stând și adormind copii. Cel mai frecvent, muza vine pe la miez de noapte, toți dorm, iar eu am timp pentru inspirație. Când în jur este liniște, eu mă relaxez. Iau sârmulița și mărgelele în mâini și încep să creez ceva. Imediat după ce îi adorm pe copii plec în colțișorul meu”, adaugă Rodica.

...

Încă nu era mămică, dar deja cunoștea arta de a mânui aceste mărgele fine. Nimeni nu a învățat-o, de la sine a venit totul.

„Chiar dacă deja de cinci ani meșteresc aceste accesorii, mereu vreau să inventez ceva nou. Nu am luat nicio lecție de la nimeni și nu am învățat de la cineva cum să le fac. Am învățat singură, inspirându-mă uneori de pe Internet. Au fost cazuri când și clientele m-au inspirat. Recent, o doamnă a venit cu o comandă să-i realizez un mărțișor cu inițialele numelui și prenumelui. Astfel, am creat un accesoriu unic pentru ea”, exclamă cu un zâmbet imaculat meșterița.

Se simte mândră când clientele sunt mulțumite de ceea ce le confecționează. O confirmă ochii și zâmbetul ei larg. Dar cum a început totul?

„Am găsit niște mărgele prin casă și rotindu-le întruna în mână mă întrebam: La ce bun pot fi folosite? Repede, găsesc un fir de sârmă și încerc eu să le rotesc, sucesc, răsucesc, după mintea și gusturile mele. În timp ce lucram, îmi imaginam că o voi putea pune în păr”, își amintește Rodica în timp ce îmi face semn către manechinul care îl are în cameră.

Anume acest manechin cu păr blond, îmbrăcat într-o rochie lungă neagră, cu umerii goi, o ajută să ia cele mai bune decizii. Tot pe manechin, mai așează și cerceii și colierele pe care le creează.

...

„Inițial, am început să creez accesorii pentru a înfrumuseța podoaba capilară: clame, agrafe etc. Apoi, treptat, mi-a venit ideea să confecționez și coroane pentru păr. După care, am zis de ce întruna păr și păr? Hai să împodobesc și mâinele și urechile. Astfel am început să creez inele, cercei, brățări și diademe pentru mirese”, își mai amintește femeia.

Rodica se întinde să-mi prezinte câteva seturi complete ce au în componență un inel, o brățară și o pereche de cercei. Deschide atent capacul din sticlă a cufărului cu „nestemate”. Fiecare accesoriu are locul lui în acest cufăr, frumos aranjate în cutii sau în pliculețe, gata pentru a fi vândute. Îmi arată mai întâi setul din flori mici albastre: cercei lungi, inel și brățară. Apoi scoate o cutie orange cu un set format din colier și cercei cu flori albe. Sunt primele ei lucrări. „Crinișor”! Totul a început de la el.

...

...

Dar acestea nu sunt toate accesoriile ce le crează Rodica.

„Lucrez la comandă cu pietre prețioase și cristale swarovski. Fac accesorii pentru toate vârstele. Cele mai multe comenzi eu le am în luna martie. Mămicile dau comenzi pentru fetițe să le confecționez coronițe. Desigur, elementul cel mai important este să îmbim armonios culoarea alb și roșu în aceste creații” spune Rodica.

Materia-primă pe care o folosește vine tocmai din Ucraina, cum ar fi cristalele swarovski, bicone, mărgele. Pe lângă faptul lucrul cu mărgelele, Rodica mai confecționează flori și coronițe din foamiran, o coală cauciucată. Uneori o lucrare reușește să o confecționeze într-o oră, altele însă pot dura și până la patru ore.

...

...

„Am avut cazuri când mult timp cream un accesoriu. Spre exemplu, am avut o comandă de la o mireasă sa-i fac o diademă. Eu îmbinam gusturile ei cu ale mele, mă stăruiam sa-i creez ceva special, să nu mă repet, dar greu i-am făcut pe plac, unele detalii nu i-au plăcut și a trebuit să le schimb”, îți amintește meșterița.

Cel mai migălos lucru este crearea brățărilor. Ele se confecționeaă cu mai multe feluri de mărgele, și trebuie să le potrivești astfel încât să fie plăcut ochilor, dar și oamenilor să le poarte.

„De multe ori mă așezam în fața calculatorului, căutam o imagine și încercam să creez acel accesoriu, dar până la urmă, neapărat, adăugam ceva de la mine, pentru că nu puteam altfel. Simțeam că îi lipsea ceva. Da, era frumos, dar tot mai frumos îmi părea când adăugam ceva al meu, un mic detaliu, o nuanță suavă, câtuși de subtilă, dar o adaug”, punctează femeia.

...

Într-o astfel de activitate nu este de ajuns doar talentul și munca.

„La crearea acestor lucrări trebuie multă răbdare. Pentru ca totul să iasă impecabil, eu zic așa: 50% talent, 30% răbdare și restul muncă. Nu este doar muncă și talent. E o activitate migăloasă și aici răbdarea joacă un rol foarte important. Persoanele cu un temperament mai rece, nu au destulă răbdare ca din ceva mic să facă ceva mare”, explică Rodica.

O parte din lucrările pe care le face le vinde în sat, altele ajung și din satele vecine sau la Căușeni. O mare parte, însă, a comenzilor se duc spre capitală. Cât privește prețul, acesta variază în funcție de complexitatea lucrării.  

 „Cele mai simple creații, cum ar fi cerceii sau inelele pentru copii, sunt la un preț mai mic, iar accesoriile create cu pietre prețioase și cristale swarovski sau diademele sunt până la 600 de lei. Cu cât accesoriul este mai bogat, mare și complicat în realizare, cu atât este mai scump”, spune cu un ton mai serios meșterița.

...

Pandemia i-a pus pe „STOP” multe vise.

„Nu se mai organizează nunți, cumetrii și alte festivități ca altădată. Miresele nu mai vin cu comenzi. Pentru machiaj, la fel, vin puține cliente. Toți sunt cuprinși de o criză, mai ales Republica Moldova. Lumea nu se mai alintă cum făcea înainte. Am o clientă fidelă din sat care vine și deodată mă întreabă: Ai ceva nou? Aha, văd că ai! Îmi place, o cumpăr! Mai vreau, mai fă-mi. Aș dori să dezvolt ceva mai mult această mică afacere, dar acum nu am timp și de una singură este greu. Dar, sunt mulțumită la ce etapă sunt și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce am. Aș vrea doar comenzi cât mai multe să am”, conchide Rodica cu un ușor entuziasm în voce.

* Autor: Elena Ciobanu, stagiară

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal