„Eu sunt fetiță, corpul meu e de fetiță, dar corpul de băiețel este fu-fu-fu”. Despre educația sexuală sau absența acesteia, într-un speech Rockit Conference (VIDEO)

„Eu sunt fetiță, corpul meu e de fetiță, dar corpul de băiețel este fu-fu-fu”. Despre educația sexuală sau absența acesteia, într-un speech Rockit Conference (VIDEO)

Atunci când vine vorba despre sănătatea sexuală, majoritatea persoanelor se rușinează să discute, chiar dacă cunosc foarte puțin la acest subiect. Despre acestea a relatat Natalia Bejan, în calitate de speaker în cadrul Rockit Conference 2021, la categoria „Reinventare, sănătate și stare de bine”. Subiectul prezentat de Natalia s-a bazat pe educația sexuală și a ilustrat realitatea actuală în ceea ce privește nivelul de cunoaștere de sine și a corpului.

Potrivit ei, foarte multă lume nu cunoaștere cu adevărat ce înseamnă termenul de „educația sexuală”.

Publicitate

Educația sexuală este în primul rând ca fiecare copil născut în fiecare familie să fie unul dorit. Asta înseamnă prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea avorturilor, prevenirea infecțiilor, prevenirea abuzului și a violenței.

Natalia Bejan

Autor:

Natalia Bejan susține că un copil la vârsta de cinci ani trebuie să cunoască și să înțeleagă că, corpul său îi aparține lui și are dreptul să spună cuiva să nu se atingă de el, la fel cum oricine ar trebui să aibă respect față de alte persoane și să solicite permisiunea de a le atinge.

Totodată, vorbitoarea a susținut ideea de transformare a gender-blindness în gender-awareness.

„Eu sunt fetiță, corpul meu este de fetiță, dar corpul de băiețel este „fu-fu-fu”, nu vreau să știu, nu mă interesează și nu este în domeniul meu de competență. Acest lucru este absolut incorect. Noi trebuie să privim orișicare corp ca o chestie anatomică fiziologică normală, să fim informați și să nu ne rușinăm de subiectele acestea”, explică Bejan.

Începând cu anii 2007-2008 de când există o statistică a avorturilor în Republica Moldova, ea este în descreștere, cu excepția ultimilor doi-trei ani când ea stagnează la aproximativ 11 mii de avorturi pe an. Totuși, Republica Moldova se poziționează pe locul trei în regiunea europeană, dintre 35 de țări, la numărul de avorturi comparativ cu numărul de nașteri, mai afirmă Natalia Bejan.

„Nu este vorba despre interzicerea avorturilor, dar avem de lucru la capitolul informații despre contracepție și prevenirea avorturilor. Impactul la toată problema aceasta este rușinea în primul rând de a întreba ceea ce nu înțelegem”, mai explică vorbitoarea.

Te-ar putea interesa și: Penis și vulvă sau cucușor și floricică? Educația sexuală din Moldova, între frica de destrăbălare și soluții corecte pentru o societate sănătoasă

Potrivit ei, nu părinții sunt cei care poartă vina pentru situația creată, după cum se vorbește în majoritatea cazurilor. Aceste situații fiind înregistrate din cauza lipsei unei comunicări eficiente la acest subiect și pentru că sunt cazuri când părinții nu cunosc cum să le explice și cum să dialogheze cu generația tânără.

Astfel, Natalia Bejan recomandă ca în această problemă să nu se pună responsabilitatea doar pe umerii părinților, îndemnând persoanele să fie mai deschise la acest subiect și să elimine sentimentul de rușine. 

„Pentru a contribui la îmbunătățirea educației sexuale nu trebuie să fii sexolog, ginecolog sau psiholog. O poate face fiecare, în orice domeniu”, a conchis Natalia Bejan.

Pentru a urmări întregul discurs al specialistei, accesați-l la ora 06:31:00 din video de mai jos:

Rockit Conference a fost lansată în 2014, fiind dedicată educației, comunicării și transformării digitale. Unul dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți și colegi internațional.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal