Afacerea a fost întemeiată în 2012, fiind nevoie de investiții de peste 50 de mii de euro. Antreprenorul spune că a vrut să demonstreze că tinerii cu dizabilități sunt o resursă și nu o problemă în comunitate.
„Eu nu am studii în economie și, până atunci, nu am făcut nici un business, sunt din mediul asociativ unde consumi banii și încerci să oferi ceva comunității gratuit. Nicidecum nu vinzi ceva, nu propui un produs clienților tăi și chiar era cumva riscant să lansăm o afacere”, a declarat Sergiu Gurău în cadrul Rockit Conference.
Totuși, inspirat de exemplele din alte țări, tânărul antreprenor s-a ambiționat să deschidă afacerea.
„În Răzeni am identificat o clădire veche, care se ruina practic, era abandonată, acolo primăria nu avea nici un plan și nici măcar nu avea bani să facă ceva acolo. La acel moment, practic am schimbat înfățișarea acelei locații, clădirea care arăta groaznic, noi am reparat-o dintr-un proiect social”, spune tânărul.
În prezent, compania de catering oferă un loc de muncă pentru 23 de persoane, 11 dintre acestea sunt tineri cu dizabilități.
„Noi am spus că trebui să oferim șansa mai multor tineri din Răzeni, evident că noi nu am putut oferi multor tineri locuri de muncă, cumva e limitat, dar am spus „haideți să lansăm un program de instruire” și pe o perioadă de patru luni tineri din localitate pot veni și face un fel de internship, un program de instruire în cadrul întreprinderii noastre ca ei să fie pregătiți pentru piața muncii”, spune Sergiu Gurău.
Ulterior, o parte din tinerii care au participat la programul de instruire au putut fi angajați în restaurantele și hotelurile din capitală.
„Noi, de fapt, ca și antreprenori sociali luăm o parte din sarcinile statului, dar aceste sarcini, probleme pe care noi încercăm să le rezolvăm să fie realizate într-un parteneriat pentru că interesul trebuie să fie comun, și a statului și a business-ului. Am ajuns la ideea că chiar povara pe bugetul asigurărilor sociale nu va mai fi așa de mare pentru că noi deja vom activiza aceste persoane care trăiau la acel moment doar din pensii sau ajutoare de la stat, acum ei, de fapt, primesc salarii și la rândul lor achită multe taxe. În 2019, până la pandemie, noi, ca și întreprindere, am achitat la bugetul de stat peste un milion de lei”
În prezent, antreprenorul spune că planifică și deschiderea unui brutării sociale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.