Proiectul de lege cu privire la neutralitate a fost înlocuit cu un proiect de constituire a unui grup de lucru format din deputați. Totuși și această inițiativă a stârnit discuții în Parlament, avându-i în rolurile principale pe deputații democrați și cei liberali. Grupul a fost format doar din deputații PD, PSRM și PCRM. Cei de la PL și PLDM nu au delegat oameni în grup, informează Agora.
„Din Parlamentul care a votat Constituția în 1994 este dl Ghimpu și eu. Țin foarte mult la necesitatea păstrării unui echilibru constituțional. Avem un articol care poate fi modificat numai prin referendum. Dacă vrem să aducem completări la acest articol este necesar să fie abordată această chestiune cu participarea tuturor fracțiunilor din Parlament. Este nevoie de un efort intelectual comun”, a declarat Dumitru Diacov.
„Noi pe 21 ianuarie am depus proiectul de lege și sunt de acord cu domnul Diacov. Eu susțin proiectul referitor la această problemă. Este o lege de importanță națională, strategică din mai multe considerente”, a declarat în susținerea acestuia președintele PCRM, Vladimir Voronin.
În susținerea inițiativei s-au pronunțat și socialiștii care au declarat că susțin inițiativa dar trebuie de văzut și de denunțat Acordul de Asociere cu UE.
PLDM și PL, contra
Partidele de dreapta au declarat că nu se poate vorbi de neutralitate atâta timp cât trupele Federației Ruse în Transnistria. Totodată, dacă liberal-democrații au declarat că se abțin de a participa la discuții și la votarea proiectului, colegii lor, liberali s-au pronunțat total contra.
Din componența finală a grupului de lucru fac parte doar deputații din PCRM, PD și PSRM. Liberal-democrații au declarat că nu deleagă pe nimeni iar deputatul liberal, Valeriu Munteanu a ironisat situația prin a propune includerea în componența grupului de lucru și „reprezentanți de la Moscova”.
Aceasta este componența completă:
Andrei Neguță și Vasile Bolea din partea PSRM
Dumitru Diacov și Sergiu Sîrbu de la PD și Vladimir Vitiuc și Artur Reșetnicov de la comuniști.
Vezi și aceste știri

Reprezentanților R. Moldova la Eurovision li s-a conferit distincția „Meritul diplomatic”

Urmărirea penală în privința lui Dodon poate fi reluată. Reniță: După doi ani de luptă, PG poate face o investigație imparțială
