Președinta și prim-ministrul interimar al Republicii Moldova au adresat mai multe mesaje cu ocazia zilei de 9 mai

Președinta și prim-ministrul interimar al Republicii Moldova au adresat mai multe mesaje cu ocazia zilei de 9 mai

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-un discurs video cu ocazia zilei de 9 mai că această dată „are o mare încărcătură simbolică pentru țara noastră”. În același timp, premierul interimar al țării s-a referit la beneficiile oferite de integrarea europeană și a mulțumit pentru ajutorul acordat în timpul pandemiei de COVID-19.

„Valul de ură fascistă ne-a lovit crunt comunitățile pe criteriu religios și etnic, după care ura de clasă, foamea organizată și represiunile au dat o nouă lovitură crâncenă oamenilor de aici. Bucuria de azi e legată de victoria asupra nazismului și fascismului, dar e legată și de pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea e cel mai de preț rezultat al acestei victorii și pacea este posibilă, inclusiv datorită regândirii felului în care națiunile europene colaborează, rezolvă conflictele și se dezvoltă în armonie în cadrul unei Europe unite”, a declarat Maia Sandu.

În același timp, șefa statului a ținut să precizeze că ziua de 9 mai este legată și de Europa, referindu-se la proiectul Uniunii Europene.

Publicitate

„Ziua de 9 mai are o semnificaţie simbolică aparte. Este şi ziua în care două mari naţiuni europene, cea franceză şi germană, au decis să lase în urmă un trecut plin de ură şi de dezbinare, aducător de moarte, de războaie şi nenorociri pentru toţi şi să construiască un viitor comun, liber şi prosper. Aşa a apărut Europa Unită, acea Europă liberă şi prosperă din care vrem să facem parte şi noi”, a menționat șefa statului.

Premierul interimar al Republicii Moldova Aureliu Ciocoi a amintit de asemenea despre proiectul Uniunii Europene, menționând și beneficiile rezultate din Acordul de Asociere.

„Astfel, semnarea acum șapte ani a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a însemnat ancorarea țării noastre nu doar în procesele de cooperare politică și integrare economică cu UE, dar a și consolidat legătură noastră cu spațiul valoric european. Ne-am asumat clar și ferm să respectăm și să promovăm aceste valori”, a precizat prim-ministrul interimar.

Acesta a mulțumit pentru donațiile furnizate în timpul pandemiei de COVID-19 și pentru dialogul „politic consolidat”, menționând importanța implementării standardelor europene.

„Constat cu profundă recunoștință că Uniunea Europeană și statele membre au fost în acești ani parteneri de încredere pentru Republica Moldova. Avem un dialog politic consolidat, suntem tot mai integrați economic și comercial. Totodată, continuăm eforturile de implementare, ce-i drept, pe alocuri cu întârziere, a standardelor europene în toate domeniile vieții noastre, iar cetățenii țării deja de șapte ani călătoresc liber în spațiul geografic al Uniunii Europene. Lucrăm împreună în continuare pentru a reforma justiția și a combate corupția”, se arată în mesajul oficialului.

Menționăm că, Maia Sandu a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” în dimineața zilei de astăzi menționând că sacrificiul celor care au luptat „nu poate fi uitat . El ne învață cât de prețioasă este pacea”. Aceasta a venit însoțită doar de câțiva dintre membrii Administrației Prezidențiale. În același timp și premierul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori în același loc menționând că nu vede o problemă în organizarea evenimentelor consacrate zilei de 9 mai dar a criticat deschiderea cimitirelor. Oficialul nu a participat la marșul dedicat Zilei Victoriei, unde au fost prezenți Președinta Parlamentului și mai mulți lideri socialiști.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal