
Republica Moldova și Uniunea Europeană: Unde durata medie a vieții este mai mare și cum stăm la capitolul sănătatea populației (INFOGRAFIC)
Durata medie a vieții în Republica Moldova, în anul 2019, a constituit 70,9 ani, pe când în Uniunea Europeană speranța de viață este de 81,3 ani. Totodată, în Republica Moldova tinerii reprezintă 17,6% din numărul total al populției, iar ponderea persoanelor în vârstă este de 14,5%. În UE populația în vârstă este reprezentată de 20,2%, pe când tinerii - 16,6%. Asta arată statistică privind datele statistice din domeniul social al Republicii Moldova în comparaţie cu media pe țările Uniunii Europene, potrivit datelor Biroului Național de statistică.
・
Astfel, datele comparative arată că vârsta medie a populației în Republica Moldova este 39,3 ani, iar în Uniunea Europeană de 43,7. Mai mult, conform informațiilor, rata natalității, nou-născuți la 1.000 de persoane, în 2019, în Moldova era de 12 %, pe când în UE era de 9,3%.
În țara noastră rata de angajare în câmpul muncii este mai mică comparativ cu cea din statele Uniunii Europene. Pe de altă parte, moldovenii sunt incadrați în agricultără în proporție de 21%, comparativ cu 4% în UE.
Datele privind rata șomajului arată că Republica Moldova o duce mai bine la acest capitol. Astfel, rata șomajului printre tineri este de 11%, pe când în Uniunea Europeană acest indicator depășește 16%.
Totodată, rata mortalității în Moldova este mai ridicată compartiv cu media în statele europene.
Și în cazul procentajului de împădurire a societății Republica Moldova este codașă. Astfel, suprafața terenurilor acoperite de păduri față de suprafața totală este de puțin peste 11%, pe când în UE acest indicator depășește 38%.
Pe data de 9 mai este marcată Ziua Europei, sărbătoare a păcii și unității în Europa. Tot în această zi, în Republica Moldova este sărbătorită și Ziua Victoriei.