Un presupus complice în răpirea judecătorului ucrainean Mycola Chaus, reținut

Un presupus complice în răpirea judecătorului ucrainean Mycola Chaus, reținut

Oamenii legii au reținut un presupus complice în cazul răpirii judecătorului ucrainean Mycola Chaus. Ofițerii l-au încătușat la 9 mai, informează Poliția R. Moldova.

Bănuitul are vârsta de 30 de ani și a fost reținut la 9 mai, la intrarea în R. Moldova. La 10 mai 2021, procurorii l-au pus sub învinuire pentru asigurarea și organizarea activității grupului de persoane care nemijlocit au realizat răpirea cetățeanului ucrainean.

Marți, procurorii PCCOCS urmează să solicite în instanța de judecată aplicarea arestului preventiv.

Publicitate

Potrivit legii penale, fapta de care bărbatul reținut este învinuit se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 6 la 10 ani.

Amintim că la 3 aprilie Mycola Chaus, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupție, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook. 

În dimineața zilei de luni, 5 aprilie, șefa statului a făcut un apel către toate instituțiile statului să întreprindă măsuri urgente pentru clarificarea răpirii judecătorului ucrainean Mycola Chaus.

La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Chaus, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.

Reamintim că, Chaus s-a ales cu refuz definitiv din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar afla la Chișinău din 2016. 

Judecătorul a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Chaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În august 2016, Mycola Chaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.  

Menționăm că Paralel cu anchetă parlamentară, există și un dosar penal deschis de Procuratura Generală, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale  și Ministerul de Interne, care se ocupă de anchetarea tuturor circumstanțelor de răpire a ex-judecătorului ucrainean.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal