
Democrații se grăbesc să vină cu promisiuni electorale? Pensii duble, trei spitale noi și premii de milioane pentru cei ce denunță corupția
Membrii Partidului Democrat și-au structurat planul de țară pentru următorii patru ani, intitulat „Moldova Altfel” pe care s-au grăbit să-l prezinte, deși încă nu sunt înregistrați în cursă electorală. Pensia medie, dublată, salarii pentru profesori, educatori și medici de zeci de mii de lei și premii pentru denunțul actelor de corupție în sistemul judecătoresc. Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile enunțate de democrați.
・
Liderul PDM, Pavel Filip, a criticat clasa politică din țară într-un briefing de presă unde democrații au ținut să-și prezinte planul de țară pentru următorii patru ani.
„Din 2019 țara nu s-a mai mișcat înainte. Economia a scăzut, prețurile și tarifele au crescut. Proiecte și programe care să ajute oamenii nu s-au mai lansat. Pe scurt, în ultimii doi ani nimic mai bun decât ce am făcut noi nu s-a inventat”, a spus Filip.
Deși încă nu sunt înregistrați în cursa electorală, membrii PD nu au ezitat să vină cu un șir de promisiuni electorale pentru următorii patru ani.
În esență, pe domeniul sănătății, Filip a menționat că este necesar ca în fiecare sat să fie câte un medic de familie, iar salariul unui medic ar urma să ajungă la 35 mii de lei, după Reforma medicinii primare.
„Ar mai fi nevoie de încă 200 de ambulațe, trei spitale noi - la nord, centru și sud. După lansarea programului „Un doctor pentru tine”, ar urma lansarea programului „Un control pentru tine”, cu examine medicale anuale gratuite”, a mai vociferat Filip.
Tot democrații spun că și-ar propune să dubleze pensia medie în următorii patru ani până la 4.250 de lei. La fel să acorde alocație de 200 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani. Și să continue programul „Ajutor de sărbători”, de 2.000 de lei pentru cei cu venituri mai mici de 4.000 de lei.
PDM a inclus în obiectivele programului de țară, intitulat „Moldova Altfel”, salarii de 10 mii de lei pentru educatori și polițiști începători, 20 de mii de lei pentru pedagogi și școli în fiecare localitate.
„Aderarea la UE trebuie să rămână obiectivul nostru ca țară. România rămâne un partener de suflet, iar SUA - un partener strategic. Trebuie să avem relații bune cu vecinii - cum este ucraina. Iar cu Federația Rusă - o relație corectă, bazată pe respect reciproc”, spune Filip despre relațiile cu partenerii externi ale R. Moldova.
Filip a mai vociferat printre prioritățile democraților, accesul mai simplu la locuințe, amintind de programul „Prima Casă”, lansat în 2018. La fel, în următorii patru ani, PDM promite să creeze încă 200 mii de locuri de muncă.
„Știu că veți întreba de unde bani? Banii vin în buget doar dacă ai o economie puternică. Banii iubesc liniștea, iar economia- stabilitatea politică. În 2016, deși am preluat țara în criză, am știut să aducem liniște și stabilitate. După plecarea noastră economia a scăzut”, spune Filip.
Democrații mai propun introducerea unui impozit unic în agricultură în loc de șase taxe și introducerea TVA de 10% pentru întreg lanțul de producere. La fel, lansarea unui program național de substituire a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone - „Procurăm fabricat în Moldova”.
„Vrem ca businessul să aibă o relație onestă cu statul, de asta, în următorii patru ani toate serviciile de stat trebuie să fie digitale deoarece calculatorul nu ia mită. Mediul de afaceri are nevoie de instituții care să-i trateze corect și nevoie de o evaluare externă anuală, efectuată de o companie specializată din SUA sau UE, cu sancțiuni în caz de nereguli”, spune Filip.
Cât despre justiție, democrații accentuează despre nevoia evaluării externe a judecătorilor și lupta anti-corupție. Mai mult, promit premii de până la 1 milion de lei pentru cetățenii ce ar urma să denunțe acte de corupție în sistemul judecătoresc, soldate cu rețineri în flagrant.
Amintim că Comisia Electorală Centrală a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. În conformitate cu prevederile planului, perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate începe din 5 mai.
AGORA menționează că, pe 28 aprilie, președinta Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat că alegerile anticipate se vor desfășura pe 11 iulie.