CEC a stabilit plafoanele în finanțarea candidaților electorali: Maximum 108 mii lei pentru grupurile de inițiativă și credite fără dobândă ce nu depășesc 50 mii lei

CEC a stabilit plafoanele în finanțarea candidaților electorali: Maximum 108 mii lei pentru grupurile de inițiativă și credite fără dobândă ce nu depășesc 50 mii lei

În conturile grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților independenți la funcția de deputat pot fi trasferate mijloace financiare în sumă totală de maxim 108.950 lei. Decizia a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală la ședința din 12 mai. Totodată, CEC a stabilit că partidele înscrise în cursa electorală pot accesa credite fără dobândă de maxim 50.000 lei.

CEC a decis să stabilească plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar destinat grupului de inițiativă în susținerea candidatului independent la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate în mărime de 108.950 lei.

Membrii comisiei au menționat că baza de calcul pentru stabilirea plafonului se determină prin stabilirea unui coeficient de 0,5% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2021, care este de 8.716 lei. Suma se înmulțește la numărul maxim de semnături necesar a fi colectate de grupul de inițiativă în susținerea candidatului independent la funcția de deputat.

Publicitate

Precizăm că, pentru înscrierea în cursa electorală, candidatul trebuie să prezinte la CEC listele cu semnăturile a cel mult 2.500 de susținători.

Tot la ședința din 12 mai, membrii CEC au stabilit că plafonului general pe țară al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral ar constitui 20,707 milioane lei.

Calculul reprezintă 0,05% din veniturile prevăzute la legea bugetului de stat pentru anul 2021 care sunt aprobate în sumă de 41,416 miliarde lei.

Cât despre creditele fără dobândă acordate concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, CEC a aprobat suma maximă de 50.000 lei pentru partide și 10.000 lei pentru concurenții electorali. Ministerul Finanțelor ar urma să elaboreze un regulament de acordare a creditor fără dobândă concurenților electorali.

AGORA menționează că, pe 28 aprilie, președinta Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat că alegerile anticipate se vor desfășura pe 11 iulie.

Candidații pentru funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova sunt așteptați la sediul Comisiei Electorale Centrale pentru depunerea documentelor în vederea înscrierii în cursa electorală. Termenul limită este stabilit pentru 11 iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal