
De la implementarea unor standarde în situații de criză, până la motivarea financiară. Șapte necesitați ale sistemului medical, identificate de Asociația de Nursing din Republica Moldova
Actuala pandemie generată de COVID-19 a testat capacitățile sistemelor medicale din întreaga lume de a face față situațiilor de urgență în sănătate publică. Această provocare a scos în evidență necesitatea elaborării unor standarde care să definească clar obligațiile unui asistent medical, cum ar fi majoararea salariilor, sau motivarea angajaților să rămână în sistem. Toate necesitățile sistemului medical au fost identificate și punctate în Raportul privind activitatea asistenților medicali în perioada pandemiei COVID-19, prezentat de președinta Asociației de Nursing din Republica Moldova (NARM), Elena Stempovscaia.
・
În cadrul evenimentului dedicat Zilei internaționale a Asistenților medicali, Elena Stempovscaia a enumerat principalele necesități ale sistemului de sănătate privind activitatea de nursing din Republica Moldova.
„Pandemia de COVID-19 a venit cu multe provocări pentru sistemul medical dar, în același timp, a subliniat potențialul enorm al asistenților medicali, care poate fi valorificat prin implicarea lor mai plenară în deciziile ce vizează sistemul de sănătate, prin sporirea numărului de asistenți medicali din țară, prin investiții în educație și crearea unor modele inovative noi și durabile de îngrijiri nursing accesibile pentru populație și, nu în ultimul rând, prin motivarea financiară și îmbunătățirea condițiilor de activitate”, a menționat Elena Stempovscaia.
Revizuirea obligațiilor unui asistent medical în situații neplanificate și imprevizibile
Potrivit președintei Asociației de Nursing din Republica Moldova, în cazul în care cineva dintre angajați lipsește, celor prezenți le revine un număr mai mare de pacienți, lucru care sporește considerabil responsabilitățile unei asistente.
„Secția de reanimare prevedea, după instrucțiunile noastre mai vechi, până la trei pacienți la o asistentă. Dar în secțiile de COVID erau cazuri și cu 10 pacienți. Aici este un contigent foarte greu, unde ar trebui să fie un asistent medical la un pacient”, a menționat Elena Stempovscaia.
Necesitatea creșterii numărului de asistenți medicali
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, către anul 2030 se va înregistra o lipsa de 13 milioane de asistenți medicali în lume, iar această problemă ar putea fi actuală și pentru Republica Moldova, fiindcă o parte dintre asistenți au o vârstă aproape de pensionare, iar alții lucrează pentru un salariu jumătate sau chiar două.
„Este necesară revizuirea mecanismelor de finanțare ale instituțiilor de învățământ pentru a asigura că educatorii se pot conecta la practica clinică. Totodată, ar fi important îmbunătățirea instrumentelor de digitalizare și stimulare în educație”, a mai menționat președinta.
Motivare salarială și menținerea angajaților în sistem
Președinta a evidențiat că în ultima vreme se atestă o tendință a exodului asistenților medicali moldoveni, care aleg să se angajeze peste hotare. Astfel, pentru a împiedica migrarea lucrătorilor din sistem, este necesară implementarea unei strategii, care, prin salarii avantajoase și condiții de activitate, i-ar motiva să rămână acasă.
„Noi avem informații, precum că unii, se angajează foarte ușor în Italia și România, acolo unde salariile sunt mai mari. Noi suntem recunoscători că acestea au fost majorate și la noi dar, față de celelalte țări, sunt în continuare mici”, a punctat Stempovscaia.
Implicare în domeniul de administrare
Printre schimbările care se impun, președinta Asociației de Nursing a mai evidențiat și dezvoltarea programelor de conducere non-clinice, axate pe management, economie și angajament politic. Potrivit ei, acest fapt ar asigura posibilitatea angajării asistentelor și a moașelor dincolo de sfera clinică și „ar încuraja studenții să fie angajați în funcțiile de lideri și i-ar convinge că au posibilitate de a crește în carieră chiar și fiind tineri specialiști”.
Reprezentare la nivel de Minister
Încă din anul 2020, Asociația de Nursing din Republica Moldova a venit cu propunerea de a fi reprezentată la nivelul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Programe educaționale și de dezvoltare
Președinta NARM a menționat că la nivel internațional, pentru Republica Moldova sunt disponibile diferite programe, unele dintre acestea fiind oferte gratuite. Totuși, pentru mulți angajați, lipsa cunoașterii limbii engleze reprezintă un impediment în accesarea acestor cursuri. Astfel, pentru reprezentanții sistemului medical, studierea unei limbi de circulație internațională ar fi necesară.
Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită în fiecare an în data de 12 mai, în memoria fondatoarei asistenței medicale moderne, Florence Nightingale. ”Nursele, o voce pentru a conduce. O viziune pentru asistența medicală în viitor”, este genericul evenimentelor din acest an.
Asociația de Nursing din Republica Moldova a fos înființată în anul 1994 și înregistrată oficial în 1997.