„Decizia vis a vis de viitorul acestor instituții va fi luată nu cu o abordare patriotardă și foarte populistă. Urmează să fie făcută evaluarea finală. Asupra deciziei care va fi luată, urmează să fie făcută o informație din timp pentru a nu oferi cetățenilor surprize

„Din punctul meu de vedere e necesar să salvăm Banca de Economii. În acest sens avem și o hotărâre a Parlamentului. Dar este un punct de vedere. Această bancă, care este una sistemică trebuie să fie funcțională. Modalitatea urmează să fie stabilită”, a precizat Filat după ședința Parlamentului. 

Voronin, aceleași discurs cu alte cuvinte

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că este aceeași cifră în ce privește lichidarea sau întărirea băncilor. 

„Eu în special la lichidarea BEM sunt împotrivă. Banca de Economii e bancă națională. În fiecare țară sunt bănci cu capital major al statului. În cazul Băncile astea comerciale se întâmplă lucruri care cine știe ce se întâmplă cu ele”, a precizat Vladimir Voronin. 

Lichidarea celor trei bănci

Prim-ministrul Chiril Gaburici a declarat că optează pentru lichidarea celor trei bănci aflate sub administrare specială. Potrivit lui, această decizie ar „costa” mai puțin decât capitalizarea celor trei instituții financiare. „Pentru capitalizarea băncilor e necesară o sumă mai mare cu circa 50% decât în cazul lichidării lor”, a declarat Chiril Gaburici. 

Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, susține că, în ședința de miercuri a Guvernului, premierul Chiril Gaburici ar fi dat ordin instituțiilor abilitate să închidă conturile de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și să fie transferate la alte bănci. 

 „La ședința Guvernului Republicii Moldova, premierul Gaburici la final (cu microfoanele inchise) a dat ordin instituțiilor, în regim de urgență, să închidă conturile de decontare în BEM, Banca Socială și Unibank și să le transfere în alte bănci. Să ne așteptăm la retragerea licențielor de activitate a acestor bănci și începerea procedurii de lichidare? Oligarhii de la guvernare încearcă să acopere urmele definitiv (vă amintesc că procedura de lichidare ne va costa cca 20 mlrd lei)”, a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!