Cetățenii R. Moldova pot merge în România pentru a se vaccina împotriva infecției cu COVID-19. Aceasta chiar dacă nu dețin cetățenie română. Inițiativa este anunțată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și este planificată pentru 14-16 mai.
UPDATE:19.20 La scurt timp după anunțul USMF, Ministerul de Externe a confirmat pentru AGORA că accesul pe teritoriul României în baza pașaportului biometric emis de R. Moldova nu este posibil. Aceasta în condițiile prelungirii stării de urgență în România prin care se interzice accesul străinilor cu unele excepții.
Știrea inițială: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova anunță lansarea „Maratonului de vaccinare împotriva COVID-19” la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România.
Astfel, cetățenii se pot vaccina cu Pfizer doar în baza buletinului de identitate moldovenesc sau a pașaportului biometric. La fel, pot folosi pentru confirmarea identității sau a cartea de identitate românească, dacă au cetățenie dublă.
Potrivit universității române, începând cu ziua de vineri, 14 mai, ora 16:00, până luni, 17 mai, ora 8:00, orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani poate veni la UMF Iași (str. Universității nr. 16), fără programare, pentru a se imuniza cu prima doză de vaccin Pfizer. Pentru minori este necesar un acord (în scris) al unui părinte sau al tutorelui legal.
Pe esplanada UMF Iași va fi instalat un Info Point, iar în clădirea Universității vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare. În această acțiune de amploare, ce se va desfășura non-stop, vor fi antrenați, în mod voluntar, peste o mie de membri ai comunității academice a Universității – cadre didactice, studenți, personal administrativ ș.a.
Rapelul va fi asigurat de UMF Iași la 21 de zile de la prima doză, în weekend, în perioada 4-6 iunie.
AGORA precizează că prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență din 10 mai, România a exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care intră în țara vecină. Măsura e valabilă 14 zile. La revenirea în R. Moldova, cetățenii prezintă certificatul de vaccinare.
Vezi și aceste știri

Ceban: Voi solicita deconectarea a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare. Spînu: Primarul nu are soluții, e incompetent

Lavrov: După Ucraina, Moldova va fi următorul „centru antirusesc”
