Republica Moldova își propune să reducă cu 10% consumul de gaze cu efect de seră. Care e planul pe termen lung

Republica Moldova își propune să reducă cu 10% consumul de gaze cu efect de seră. Care e planul pe termen lung

Reducerea consumului și a producției de gaze cu efect de seră, utilizate în sectorul frigorific și de condiționare a aerului. Acesta este scopul Acordului de inițiere a proiectului „Implementarea activităților de facilitare a ratificării Amendamentului de la Kigali de către Republica Moldova”, semnat de Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Costul total al proiectului constituie aproximativ 50.000 de dolari, banii fiind donați de Fondul Multilateral pentru Implementarea Protocolului de la Montreal. Resursele vor fi utilizate pentru revizuirea și evaluarea cadrului legal și de reglementare din țara noastră, necesar pentru a permite controlul și raportarea privind consumul de hidrofluorocarburi în conformitate cu obligațiile stipulate de Amendamentul de la Kigali.

Astfel, în cadrul proiectului va fi elaborată o foaie de parcurs cu privire la cadrul legal și de politici, ce va conține acțiunile necesare pentru a permite ratificarea și implementarea Amendamentului de la Kigali.

Publicitate

Conform prevederilor Protocolului, fiecare țară semnatară implementează propriul grafic de excludere a HFC-urilor din circulație.

În acest  mod, Republica Moldova și-a luat angajamentul ca din anul 2029, consumul de HFC să fie redus cu 10%. De asemenea, țara noastră își trasează drept obiectiv ca până în anul 2045, utilizarea de HFC să fie diminuată cu 80% (de la nivelul de bază).

De asemenea, vor fi evaluate oportunităților de stabilire a unui mecanism de coordonare pe termen lung între instituțiile guvernamentale relevante afectate de angajamentele stipulate de Amendamentul de la Kigali.

Proiectul va derula în perioada aprilie-decembrie 2021.

Amendamentul de la Kigali are drept scop obținerea reducerii globale a consumului și a producției de hidrofluorocarburi - gaze cu efect de seră, care sunt utilizate în sectorul frigorific și de condiționare a aerului. Aceste gaze au un înalt potențial de încălzire globală. Se estimează că implementarea prevederilor Amendamentului de la Kigali ar putea reduce temperatura globală cu circa 0,5°C până la sfârșitul secolului, contribuind astfel la atingerea obiectivului Acordului de la Paris de a menține creșterea temperaturii sub 2°C”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal