Au cucerit Everestul, dar au rămas blocați în Nepal. 23 de moldoveni nu pot reveni acasă (FOTO)

Au cucerit Everestul, dar au rămas blocați în Nepal. 23 de moldoveni nu pot reveni acasă (FOTO)

Un grup de 23 de moldoveni a rămas blocat în Nepal, după ce acolo a fost instituită stare de urgență până în data de 30 mai. Prin urmare, au fost interzise toate zborurile internaționale din și spre Nepal, iar alpniștii nu se pot reîntoarce în Republica Moldova. 

Alpiniștii și-au planificat călătoria pentru perioada 29 aprilie-17 mai, atunci când, potrivit lor, situația epidemiologică în Nepal era bună.

„Am intrat fără probleme în țară. Anul acesta Nepalul a eliberat un număr record de permise pentru traking și escaladare. Acum e lockdown total, toate zborurile sunt suspendate”, i-a povestit reporterului nostru alpinista Irina Benderschi. 

Publicitate

Scopul alpiniștilor a fost să meargă până în Base Camp Everest, și să urce pe vârful Kala Patar.

„Planul expediției era să facem un track de 170 de km până în Base Camp Everest, la înălțimea de 5.364 de metri și apoi, să urcăm pe Kala Patar, la înălțimea de 5.600 de metri”, ne-a spus moldoveanca.

...

Potrivit participanților, în timpul expediției, în țară a fost declarată stare excepțională până în data de 30 mai, astfel că au fost anulate toate zborurile internaționale dinspre și înspre Nepal.

În prezent, conaționalii noștri sunt blocați și nu pot reveni acasă.

„Acum suntem în Lukla, mâine ar trebui să zburăm în Kathmandu, acolo vom aștepta o eventuală evacuare. Noi am procurat un pachet turistic, valabil până la 17 mai. După expirarea acestuia va trebui să cheltuim din prorpiile finanțe pentru mâncare, cazare și absolut pentru tot. Până când nu se știe din ce surse se vor acoperi aceste cheltuieli”, a adăugat Irina Benderschi.

...

Moldovenii au cerut ajutor de la autoritățile din Republica Moldova, România, dar și celor din Federația Rusă. Deocamdată, însă nu au primit un răspuns, iar autoritățile nepaleze nu permit niciun zbor de evacuare sau zboruri charter, care să vină în Nepal după alpiniștii rămași blocați acolo. 

„Guvernul nepalez nu oferă niciun ajutor, nici nu sunt deschiși, nu dau permisiunea de a organiza zboruri de evacuare. Sperăm ca această situație să se schimbe cât mai curând și să fim evacuați cât mai rapid, pentru că mulți dintre noi au copii acasă, obligațiuni de serviciu, plus situația pandemică aici este destul de sgravă și ne temem pentru viața noastră”, ne-a mai spus moldoveanca.

Până în prezent în Nepal au fost înregistrate 422.349 de cazuri de COVID-19, dintre care 4.252 s-au soldat cu deces. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal